Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Klar om sex till sju år"

/
  • Författaren George RR Martin besökte på tisdagen Stockholm för ett fan-event och mötte samtidigt press från flera länder.   Foto: Pontus Lundahl/TT
  • Emilia Clarke som Daenerys Targaryen i femte säsongen av
  • Kit Harrington som Jon Snow i

"Jag kommer att skriva färdigt böckerna utifrån min ursprungliga plan, oavsett vad som händer i tv-serien". Det avslöjar George RR Martin, författare till det fantasyepos som den omåttligt populära tv-serien "Game of thrones" bygger på, under ett kort Sverigebesök.

Annons

George RR Martin är en hårt pressad man. Han har för vana att avrunda inläggen på sin blogg med ett adjektiv som sammanfattar hans humör – "upptagen" förekommer ofta. Framförallt kämpar författaren med att skriva klart den sjätte boken i "Sånger om is och eld"-serien. Det har tidigare meddelats att tv-serien "Game of thrones", som bygger på bokserien, inte väntar in skrivprocessen utan inleder inspelningen av den sjätte säsongen redan i sommar.

Arbetsbördan har fått George RR Martin, som förkortas GRRM, att ställa in flera inbokade framträdanden. Men under tisdagen gjorde han ett kort uppehåll i Stockholm på väg till science fiction-festivalen Archipelacon på Åland. Frågan som miljontals läsare och tittare framför allt ställer sig är hur böckernas upplösning påverkas av att tv-serien nu sänds innan han själv kommit med "facit" till romanfigurernas öden.

– Det ökar förstås trycket, även om pressen var så stor redan innan att skillnaden är obefintlig. Men kommer jag att ändra på böckerna på grund av det? Nej, det vore ett misstag. Jag ska skriva böckerna så som jag planerat, försäkrar författaren.

Allteftersom "Game of thrones" vuxit till ett enormt populärkulturellt fenomen har GRRM insett att det är lika bra att släppa kontrollen.

– När den första podcasten om böckerna kom lyssnade jag, nu är de för många. För en månad sedan kom ett företag ut med leggings med mitt ansikte på, det var ingen som frågade mig om det. Själva frasen "Game of thrones" har intagit språket, det finns en kokbok som heter "Game of scones" och en porrfilm som heter "Game of bones". Jag kontrollerar mina böcker, det är allt. Resten är en "wild ride".

I denna vilda resa ingår sannolikt de hänförda fansens närmast blodtörstiga längtan efter att han ska leverera upplösningen. George RR Martins författarkollega Neil Gaiman bemötte deras besvikelse över att den sjätte boken, "The Winds of Winter", dröjer i ett uppmärksammat blogginlägg med nyckelfrasen: "George RR Martin is not your bitch". Martin själv tycks hantera fansens engagemang med lika delar kärlek, frustration och humor; han har exempelvis poserat med den handtextade skylten "Var snäll mot mig annars dör Tyrion".

– I ärlighetens namn är det en minoritet av fansen som är väldigt otåliga, ja till och med rasande, över att böckerna inte är färdiga. Men för varje sådant brev får jag tio där fans skriver att jag ska ta den tid jag behöver på mig, berättar författaren.

Han uppskattar att det kommer att ta honom omkring sex till sju år att färdigställa den komplexa upplösningen.

– Jag måste sätta slutet. Du följer en bok eller tv-serie i åratal och blir besviken över slutet. Jag har också känt den besvikelsen och vill inte begå det misstaget, jag vill att det ska vara fantastiskt.

Mer läsning

Annons