Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klättra genom Mumin på Länsmuseet

/
  • Länsmuseets Ingela Jönsson och Ingela Broström presenterar en stor och lekfull Muminutställning som öppnar i dag.
  • I utställningen kan besökarna (små sådana) klättra på upptäcksfärd genom Tove Janssons Muminsaga
  • I utställningen kan besökarna (små sådana) klättra på upptäcksfärd genom Tove Janssons Muminsaga
  • Klättra in här! Länsmuseets Ingela Jönsson och Ingela Broström presenterar en stor och lekfull Muminutställning som öppnar i dag.

Jag blir väldigt sorgsen av det här museibesöket. En uppgivet snyftande liten röst hörs svagt, någonstans i rummet. Någon är ledsen och sprider konstant oro bland oss vuxna som förhandsinspekterar en ny utställning för barn.

Annons

Men personalen på Länsmuseet Gävleborg tröstar. ”Det ska bli fler inspelade ljud innan allt är klart, inte enbart gråten!”.

Känslorna är en viktig del, påpekar de. Nyfikenhet, oro, ilska, skräck, stolthet, lättnad, glädje. Man ska uppleva med mer än ögonen. Alla sinnen. Hela kroppen. I utställningen tar sig besökarna rent fysiskt hela vägen genom en saga.

Sidorna i Tove Janssons Mumintrollsbok ”Hur gick det sen?” är uppförstorade till skärmväggar med håligheter. Man kan klättra sig igenom från sida ett fram till slutet, i en uppmärkt slinga. Förutsatt att man drar, säg centilong 130 som mest. Mer lockande utställning för barnpubliken har väl Länsmuseet i Gävle aldrig haft tidigare!

Den är dock ingen egen produktion. Mumin är en vandringsutställning som ursprungligen visades på Stockholms Kulturhus och nu gör succé överallt. Fyra veckor är vad Gävle fått. Fler städer väntar otåligt på sin tur.

Vilket också är förklaringen till varför Mumin oturligt anländer efter sportlovet; man fick anpassa sig till tiden som bjöds. Och förresten har väl den tänkta publiken knappt uppnått skolåldern.

Det kommer jättemånga erbjudanden om färdiga utställningar och vi tackar nästan alltid nej, säger Länsmuseets Ingela Broström. ”Men just den här var alla ense om att säga ja till”.

Vad är vitsen med en sagobok i jätteformat?

– Att man kan känna att man själv är en del i bilderna. Vi har faktiskt arbetat på liknande sätt tidigare med att förstora bilder i vuxenutställningar.

Mumin får nu ta hela platsen i Länsmuseets stora sal, barnen är för en gångs skull inte hänvisade enbart till övervåningens lekstudio. Men där händer det också saker. Vissa dagar och klockslag, högläsning ur Muminböckerna under utställningsperioden.

Muminprylar i museishopen, Mumin-böcker att vinna, Muminörhängen till mamma och pappa, Mumin-mellanmål i kaféet. Rena Mumin-marknaden. Det är förstås också en känsla man får.

Men alla känslor ges som sagt plats. Lite suck. Mycket glädje. Över en fantasifull utställning inspirerad av en legendarisk litterär figur. Som fyller 70 år i år. Förra året firades dessutom 100-årsdagen av författaren Tove Janssons födelse. Finlandsinstitutet känner stolthet och ligger bakom jubileumsturnén.

Mer läsning

Annons