Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolla in konsthantverket!

/
  • Åldern på de medverkande konsthantverkarna går från 27–70 år.
  • Åldern på de medverkande konsthantverkarna går från 27–70 år.
  • Nya konsthantverksbutiken i Gävle ligger bara ett stenkast från Gävlebockens plats.
  • Nya konsthantverksbutiken i Gävle ligger bara ett stenkast från Gävlebockens plats.
  • Åsa Westman, Kajsa Gustavsson, Sonja Öhman, Hanna Enander, Berit Norrbelius-Lindberg och Maria Forsling Jenke är några av konsthantverkarna som öppnar butik på Söder.
  • En ordentlig förstudie har gjorts för att undersöka potentialen hos en konsthantverksbutik i Gävle.
  • En ordentlig förstudie har gjorts för att undersöka potentialen hos en konsthantverksbutik i Gävle.

Konsthantverkssugna Gävlebor behöver inte leta längre. Allt finns nu samlat i en ny butik vid Slottstorget. Kollakolla konsthantverk drivs av konstnärerna själva.

Annons

Förväntan ligger i luften. Den lilla butikslokalen vid Slottstorget i Gävle är fylld av människor – men än så länge inte några kunder. I dag lördag öppnar Kollakolla konsthantverk, men när vi besöker butiken är det bara konsthantverkarna själva där som stökar runt för att hinna bli klara till öppningen.

För konsthantverkare i Gästrikland finns det inte många alternativ för att nå ut med sina grejer. I Gävle är det i princip bara Konstra i Gamla Gefle som säljer lokalproducerat konsthantverk och har begränsade öppettider.

Men initiativtagarna bakom Kollakolla konsthantverk har genom en förstudie tagit reda på att det borde finnas potential för en butik med konsthantverk, och att Gävle är en tillräckligt stor stad för att bära en sådan. Förutom en halvtidstjänst kommer butiken att hållas öppen tack vare konsthantverkarnas ideella arbete.

Idel kvinnor är det som ligger bakom Kollakolla konsthantverk.

– Vi har försökt få manliga konsthantverkare att vara med också, men än så länge är vi endast kvinnor. Förhoppningsvis vill någon man vara med senare, säger Maria Forsling Jenke.

Som största orten är Gävle en naturlig plats att testa en konsthantverksbutik, trots att merparten av dem inte kommer härifrån utan är spridda i hela länet.

– Vi är bara fyra från Gävle. Övriga kommer från Hudiksvall, Delsbo, Ockelbo, Ljusdal, Näsviken … säger Carina Bodström.

Totalt är de tio stycken som driver butiken, med för närvarande nio gäster som fyller hyllor och väggar med textil, keramik, glas, grafisk produktion och smyckestillverkning.

Gävle har under kort tid mist flera gallerier. Kollakolla konsthantverk är förvisso en konsthantverksbutik, men de har hållit en vägg ledig. Där är det tänkt att månadens konstnär ska få stå i rampljuset. Med tanke på hur möjligheterna att visa konst plötsligt har försämrats drastiskt i Gävle är det ett välkommet initiativ. Sedan tidigare använder sig Konstra av en liknande modell för att uppmärksamma en konstnär lite extra.

– Och så är det kul att det händer någonting nytt i butiken, säger Carina Bodström.

Mer läsning

Annons