Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: Ostens film fortsatt barnförbjuden – "Totalt respektlöst"

/

Annons

Förnuftet hade segrat. Trodde vi. Allt verkade klart. Barnkulturambassadören Suzanne Ostens nya film skulle få visas för barn – sin tilltänkta publik – vid premiären på fredag 15 april.

Men nu visar det sig att filmen är fortsatt barnförbjuden.

Medierådet meddelar att man inte tänker utfärda de tillståndskort som krävs. Vad!

Suzanne Ostens ”Flickan, mamman och demonerna” fick i en första vända 15-årsgräns av granskarna på Statens medieråd. Osten och filmbolaget Triart överklagade beslutet. I förra veckan fick de också rätt. Förvaltningsrätten sänkte gränsen till 11 år.

Här trodde vi att problemen var över. Men Statens medieråd överväger att i sin tur överklaga det nya beslutet. Därmed fortsätter 15-årsgränsen att gälla, åtminstone till domen vunnit laga kraft om några veckor. Och ännu längre om medierådet bestämmer sig för att gå vidare till Kammarrätten.

”Innan vi har bestämt oss för om vi ska överklaga eller inte så kan vi inte utfärda några tillståndskort”, säger Jonas Karlsson, chef för filmgranskarna på Statens medieråd, till Göteborgsposten.

Statens medieråd gjorde filmen barnförbjuden då de ansåg att den kan ge upphov till " stark rädsla, oro och förvirring och vara till skada för barns välbefinnande”.

Men om det är någon jag litar på när det gäller vad som är lämpligt för barn, så är det Suzanne Osten. Hon har arbetat med barnkultur hela sitt yrkesliv. Hon gav teater för barn och unga egen status. Uppmärksammades internationellt. Fick Dagermanpriset för sitt livsverk förra året.

Suzanne Osten är inte minst Sveriges första officiella barnfilmsambassadör, utsedd av Svenska Filminstitutet, med uppdrag att sprida kunskap om barnfilm.

Som barnkulturskapare är hon helt enkelt det tyngsta vi har.

”Att sätta 15-årsgräns borde vara straffbart”, säger en bekant som fått tillfälle att se filmen i förväg. Hen är mäkta upprörd. Jag är nog framför allt chockad. Över den totala respektlöshet man visar för en person som är en närmast osannolik auktoritet på sitt område.

*

LÄS OCKSÅ: Osten om åldersgränsen.

Mer läsning

Annons