Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentarer om Tranströmers död – Malena Ernman: Vemodigt

Annons

– Han är bland de ytterst få svenskar som haft någon betydelse för världslitteraturen. Du kan nämna Swedenborg, Strindberg, och så har du Tomas Tranströmer. Andra, som Selma Lagerlöf, har varit mycket lästa men de har inte satt några spår direkt hos andra författare, men det har Tomas gjort. Du hittar poeter från Joseph Brodsky till den kinesiske poeten Bei Dao. Alla har de lärt av honom.

Kjell Espmark, författare, litteraturvetare och ledamot av Svenska Akademien.

*

– Han var en tystlåten man som hördes över hela världen.

Staffan Bergsten, docent i litteraturvetenskap som har skrivit biografin "Tomas Tranströmer: ett diktarporträtt".

*

– Han är en av våra verkligt stora författare och lyriker och dessutom Nobelpristagare, det tycker jag säger det mesta om honom. Hans litteratur har någonting för alla. Den är bedrägligt enkel på ytan, men den har också oerhörda djup. Hans bilder och ordsammansättningar bekräftar världen, samtidigt som de är nya.

Eva Bonnier, förläggare på Albert Bonniers förlag.

*

– Jag är så krossad av att bara för två timmar sedan ha fått beskedet av Tomas Tranströmers fru. Jag träffade honom alldeles nyligen och då var han som vanligt. Jag åt middag hos honom och hans fru för någon månad sedan. Då var han som vanligt, han åt och drack och skrattade åt mina och andras skämt.

– Han har hittat någonting i sitt språk, i sina metaforer och bilder som går hem hos människor av de mest olika slag. Han gör sådana oväntade språng som är så mättade med erfarenhet. Han skriver till exempel om näktergalen i Badelunda där han bodde, nära Västerås. Att han hörde råa klingande tonerna som slipar natthimlens ljusa lie. Eller att snödrivorna är vinterns kvarglömda handskar. Man förstår att det är saker han har sett, han utgår från vardagen och liknar en bilkö vid "en trög drake som glittrar, jag är ett av drakens fjäll".

Per Wästberg, författare och ledamot i Svenska Akademien.

*

– Man blir så otroligt ledsen, det är verkligen skit att folk ska dö. Det spelar ingen roll om en person är gammal eller har levt länge, det känns sorgligt att han inte längre finns i livet. Han är den poet som folk brukar ta upp när man pratar om vem som har betytt allra mest, han har varit oerhört viktig och kommer att fortsätta vara det en lång tid framöver. Hans författarskap är stort och rikt och varenda diktsamling så omsorgsfullt. Det är det som är så fint med honom.

Anna Hallberg, poet.

*

– Han har etsat sig fast och kommer att förbli i allas våra medvetande även framöver.

Helena Ljungström, förläggare på Albert Bonniers förlag.

*

– Han är en nationalklenod för oss på något vis. Hans betydelse för svensk poesi kan inte överskattas. Han är verkligen folkkär också, han har verkligen nått ut med sin poesi. På ett plan enkel och kommunicerande, men där finns samtidigt något gåtfullt och märkligt i hans rader, om undret att leva, undret att finnas till.

Eva Ström, poet.

*

"Tomas Tranströmer död. Men om någon någonsin kommer att leva vidare genom sina texter så är det han. Tack för allt."

Lars Ohly (V) på Twitter.

*

"Jag sluter ögonen det finns en ljudlös värld det finns en spricka där döda smugglas över gränsen" Ur Midvinter Av Tomas Tranströmer."

Malena Ernman, operasångerska, på Twitter.

*

"Tranströmer har gått bort. Vemodigt. Minns en heldag på hans landställe på Runmarö: garre, whisky, pianospel med vänsterhanden, leenden. RIP."

Steffo Törnqvist, journalist och tv-personlighet, på Twitter.

(TT)

Mer läsning

Annons