Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst: Munter återkomst för Lisbet Leonora Haldin

/

På lördag öppnar Galleri K i Gävle en ny utställning. Man visar verk av Sandvikenkonstnären Lisbet Leonora Haldin, för första gången på arton år.

Annons

Hon är rolig, Lisbet Leonora Haldin. Hon låter ”Mona” och ”Lisa” snegla på varandra från var sin målning.

Hon visar också en serie ansikten under lustiga huvudbonader, med tavlorna placerade på snedden i ett muntert mönster.

Det påminner en del om Gävlekonstnären Pär Kocks renässansinspirerade måleri, som ofta har en humoristisk twist.

Lisbeth Leonora Haldins konst har dock sin egen bleka ton, står närmare sagans och mytens förtrollade värld. Harlekinrutor, balettkjolar, hungriga fågelnäbbar, drottningkronor och näckroskronor återkommer i motiv med teatral karaktär. Många kvinnor och kvinnoansikten .Kan kvinnan i kulturen vara ett tema? Kanske det kanske.

Men allt är inte kul.

En tavla har formen av palett – med påmålad bild av ett Medusa-ansiktes skri. Som om konstnärens arbete växte ur raseri.

Lisbet Leonora Haldins kompositioner är svårfångade. Både behagligt harmoniska och symbolladdade. De värdiga kvinnogestalterna visar upp sig samtidigt stolta och tyngda. Två sidor. Javisst, så befriande är det förstås. Allvaret och skrattet hör ihop. Jämfört med tidigare tycker jag att hennes ytligt sett dekorativa måleri har hittat en spännande väg.

Utställningen visas i Galleri K. Dit har hon också hittat hem. Lång tid har gått, Lisbet Leonora Haldin har blivit en etablerad Gästrik Konst-konstnär, sedan hon ställde ut här senast, 1998.

Mer läsning

Annons