Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst: Nyström sätter de hemlösa i fängelse

/
  • Gävlekonstnären Johan Nyström visar ny utställning i Kulturhuset Gävle.
  • Gävlekonstnären Johan Nyström visar ny utställning i Kulturhuset Gävle.

Annons

Har du något att säga om utställningen, frågar jag konstnären Johan Nyström.

Nej, svarar han.

Och det är sant, han har ju rätt. Vad är det för mening med att förklara desperation. Vi känner igen den direkt. Desperationen som finns mitt ibland oss, på gatan när jag lämnar utställningslokalen.

Johan Nyström har gjort en installation av plastsjok, tejp och bräder. Det är tiggarens tält, tiggarens bylte, tiggarens filt, tiggarens mugg. ”I want to leave”, står textat på en skylt av brun papp. "Jag vill inte vara här, jag står inte ut här". På en pinne vajar en ynklig svensk flagga.

Allt uppställt framför en skrynklig himmel av uppklippta och sammanfogade Ikeakassar, de blå med inslag av gult.

"Enligt vissa är det skymning på jorden (men alldeles för tidigt för att dö)" kallas utställningen. Det är ett citat från en Bob Hund-låt som Johan Nyström råkade lyssna på i hörlurarna medan han arbetade.

–Titeln var given, konstaterar han.

Den säger att läget är mörkt men ändå inte helt hopplöst. Jo, man måste nästan tvingas sig att tänka så.

Nyström kompletterar den hemlöses koja med fyra målningar, utsökt gjorda i litet format på plexiglas. Även de föreställer en sorts boningar – ett skjul, en gammal husvagn, eller helt enkelt bara en madrass. Varje bild svävar logiskt i ensamhet, hemlös mot sin genomskinliga bakgrund.

Konstnären har sågat itu egna konstverk för att konstruera utställningen. Överblivna målningar kom till användning, konsekvent det också – med temat om en värld där somliga lever på det som andra kastat i soporna.

”I want to leave”. Orden som präntats bränner sig fast. Den eländiga tillvaron är ju ett fängelse. Omöjlig att rymma från. Detta understryker utställningen kongenialt genom platsen där den visas: i en smal gång i det före detta Gävlefängelset där celler och galler finns bevarade.

Johan Nyström förhåller sig till murarna. De murar som samhället bygger. Hans verk är genomtänkt, fullständigt rationellt. Bortom känslosamhetens ludd.

Utställningsbesökarnas barn kommer mycket möjligt att glatt rusa iväg för att leka i kojan. Hur tacklar vi den krocken mellan olika verkligheter? Hur bemöter vi människorna med tiggarmuggarna? Här i det blågula Ikeakasselandet. Nyström är varken den som frågar eller svarar. Han tänker att vi ska tänka själva.

Mer läsning

Annons