Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KONST: Talande hus på Brynäs

/

Annons

Varför har konstnärerna tagit uppgiften så bokstavligt? På Galleri Brynästorget visas en utställning på tema hus. Jag ser nästan bara fasader.

Husen vänder sitt yttre mot oss. Varken husen på målningarna eller de skulpterade keramikhus som visas känns faktiskt särskilt välkomnande.

Om husen vore människor vore de rätt otillgängliga typer. Eller väldigt ensamma.

Och det är kanske just det som utställningen händelsevis kommit att sammanfatta. En rådande känsla av främlingskap i ett allt mer individualiserat samhälle. Vi bygger in oss i vår egen krets, vår egen personaliserade information, våra egna hus.

Birgitta Gidlunds tjockväggade små Muminborgar har markerad integritet. Somliga av dem står till och med placerade helt isolerade på varsina öar. De verken heter ”Oväntat besök”, anspelande på berömd kaffereklam med en boende som innerst inne hoppas att slippa ensamheten. Andra hus tycks förtvivlat försöka trycka sig mot varandra.

Lisbeth Sjölin målar en tät och grant lysande komposition av stadsmiljö. Hus att se på men inte beträda.

Peter Jenke visar foto, också dessa ur respektfullt perspektiv, här håller vi avståndet.

Undantag finns – man får känna sig lite hemma med utsikt från Ingela Edkvists blomfönster. Men i titeln anges en längtan, det är grannarna som betraktas.

Hos ingen av konstnärerna finns kyla, snarare andäktighet inför husens olika personligheter. Däremot slås man av hur stängt det är. Väggar. Ytor. Vi når inte varandra.

Så hur ska man tolka Birgitta Gidlunds raserade byggnad där en bomb slagit ned? Det är sorgliga rester. En katastrof. Bara ett skelett återstår. Det kan, rent bokstavligen, föreställa krigets Syrien, där miljoner människor förlorat sina hus och hem. Verket heter också ”Krigets estetik”. Men vad bygger vi för samhälle när vi bygger upp igen? Det är framför allt den frågan som väcks. Om man vill.

Annars står Lisbeth Sjölins måleri bra för sig själv, det hade vi gärna sett mer av. Fyra konstnärer, alla från Ateljéföreningen Tredje tvärgatan medverkar i utställningen som bärs upp fint av Birgitta Gidlunds uttrycksfulla keramik.

Mer läsning

Annons