Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets mode

/
  • Med attityd. Nathali Elfströms modeberättelser.Abstrakt klänning. Caroline Lindblom arbetar med färgfält.
  • Återbruksklänning. Caroline Rolfsson har arbetat med second hand, här en klänning med detaljer av dragkedjor.
  • Åtsnörd. Av Katarina Brigell.

Annons

Mode är mode i år, utan tvekan.

De tolv avgångseleverna från utbildningen Textil mode grafisk form design i Sandviken har lagt en stor del av sin kreativa tyngdpunkt på mode, och en avsevärd del på klänningen – inte minst den tunna och eleganta för festen.

När resultatet blir som Maria Andersson fina lilla svarta, då tänker jag på bildkonstens outslitliga stilleben som också kan varieras i oändlighet. Nu har hon också gjort en oversizeväst, att ta på utanpå, ett helt annat plagg, men fortfarande elegant.

Nathali Elfström låter besökarna pröva hennes klänning i guldramad spegel och hennes tema är Låt dig inspireras att bli en mystisk kärlek… I hennes modeteckningar med attityd finns detaljer som nycklar, äpple och en pistol – under ytan bubblar historier. Även mode behöver underliggande berättelser.

En kontrast till det mesta är Katarina Brigells provdocka i korsett med klockad kjol, och visst, allt går i dag. På väggen har hon i skisser klätt korsetten till gudinna (en intressant parallell) och i klänning och i väst.

Lina Nilsson och Elin Holmner undersöker helt andra saker – Lisa Nilsson med sin svarta och röda kjol med rävmönster (stolt och vacker) och t-tröja med både godis- och glassmönster tittar kanske bakåt i tiden, medan Elin Holmner med t-shirts med tuffare tryck, halsband med logga och därtill lite kätting spanar i stadsmiljön.

Caroline Rolfsson hör till dem som verkligen dukat upp. Tyget i hennes rosa klänning med dragkedjedetaljer är second hand – förvånansvärt nog utställningens enda exempel på återanvändning. Hon har som flera andra arbetat med modefoto och den klänning i svart och vitt som modellen bär, tycks, liksom den lilla rosa, gå igen i den rad Barbiedockor hon ställt upp på catwalken… Det är ju också ett slags återanvändning, eller uppgradering.

En fågel har landat i Helen Bogale Gebres kollektion. Hennes utsökta kjol i tyll är till formen inspirerad av en tropisk fågel, medan screentrycket på tyg och teckningar är utsökta. Cecilia Belin tar på sig rollen som inspiratör med teckningar överförda på emalj. Hon kallar dem ”Art in the dark”. De är gjorda i nattens sömnlösa mörker när huvudet snurrar av dagens alla tankar… Så nu har hon lagt fram ett skissblock för besökarna – varsågod, blunda och teckna!

I år är bildkonsten något undanskymd. Men det finns bilder på emalj – som Alice Zureks fina porträtt i screentryck, Fanny Björklöfs smycken och Cecilia Anderssons körsbär. Hon har också från sin kollektion gett ett mindre träd textilrosor som för att närma sig skulpturen.

Färgerna är det bärande i Caroline Lindbloms 13 tygplattor. De kan läsas som abstrakt bildkonst – men också som färgerna i hennes kollektion som hon extraherat ur ett blommigt mönster.

För övrigt kan man undra var killarna är. Det brukar finnas ett par, tre manliga elever i utbildningen, men den här gången har det inte funnits några.

 

Mer läsning

Annons