Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsiktspaket på film

/
  • Skuggan. Johan Löfström framför ”Shadow”, en av kortfilmerna i hans minimaraton ”Civilgarage”.

Graffiti på gudinnan i Gävle? Nej, då gör hon kanske motstånd och sprayar tillbaka!

En sån scen finns med i Gävlekonstnären Johan Löfströms animerade kortfilm ”Gävle Graffiti”.

Annons

Men han har också gjort en film där vi ser hur gatukonst obönhörligt saneras bort – och tänk om makthavare fick för sig att sudda ut all samhällskritisk konst på samma sätt, då skulle till och med Picasso ha rykt.

Vi måste ta tag i frågan om det offentliga rummet, tycker Johan Löfström. Därför har han satt ihop ett litet åsiktspaket. Det består av sex olika kortfilmer. De visas på Galleri Nödutgång just nu, eller kan köpas på dvd.

I filmen ”Dra maten” finns en husvägg där olika anonyma åsikter uttryckts. Men vad ska man göra för att ett rasistiskt budskap inte ska få stå oemotsagt? I så fall måste man ju själv utföra en olaglig handling.

Det är typiska dilemman som Johan Löfström illustrerar. Han tillhör inte själv graffitikonstnärerna men har stor respekt för dem, säger han.

Åsiktspaketet har titeln ”Civilgarage”. Men det menas nog att vi hur som helst borde ta oss i kragen. Och åtminstone tycka något.

Jag tycker väl inte att man blir så värst uppeldad av Johan Löfströms videokonst. Jag tycker tvärtom att det är ett problem att argumenten hänger så löst. Kanske borde han ställa sig själv inför ytterligare en fråga; nämligen hur effekten av att debattera står sig mot att provocera.

Men jag tycker också att Johan Löfström visar sin absoluta skicklighet på att forma små absurda historier. Hans berättarteknik, den gillar jag skarpt. Där finns det bestämda som annars saknas.

Varje film är bara knappa minuten lång. En av dem kan förresten också ses på SVT:s kulturprogram Kobras webb under vinjetten ”1 minut film”.

Johan Löfström läser Design & Träteknik på Högskolan, han sysslar även med måleri och med elektronisk musik under artistnamnet Johan Latki. n

Mer läsning

Annons