Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beatlesfeber på BGB i Hofors

/

Annons

I Galleri BGB i Hofors är det mycket Beatles just nu.

De fem konstnärerna i ateljén East Park Street Art (Östra Parkgatan i Hofors) brukar välja ett gemensamt tema för höstens sista utställning på BGB. Temat Picasso minns många. I år har de fem valt Beatles. Och visst går det lika bra med musik.

Iris Santén blickar ut i rymden i två blå målningar. Där svävar ”Lucy in the Sky” i en blå rymd tillsammans med diamanterna, som också hämtats till hennes målning från John Lennons text. På något sätt framkallar bilderna en dubbel känsla – av blå oändlighet och ett slags intimitet mellan stora och små planeter som trängs likt en familj i köket. Lite 60-talskänsla i rymden, helt enkelt.

Veroniqa Perzzon diktar med hjälp av en Hondjävul vidare på ett skönt, expressivt vis om grundläggande behov i ”Help, I need somebody…”. Det handlar både om att behöva någon och att ha någonstans att bo. Jag tror att Beatles fått konstnären att ta ut svängarna lite mer än vanligt.

Lite tillbakablickande, jugendinspirerat diktar Pia de Veen om en svart fågel i tre målningar. Kanske har hon tänkt på låten ”Free as a bird”, men stegen på väg till friheten är svåra – från den gyllene buren, det öppna fönstret, gardinen som svänger i kvällsvinden och ut i natten. Än har kvinnan inte släppt taget helt, utan håller i den sista målningen fågeln i ett band knutet runt dess ena ben.

Emil Erikssons ”Mannen ingenstans, fångar känslan av att sluta röka”, kan tolkas som den Nowhere Man John Lennon diktade om efter drogerna, men också som den man som möter sig själv en morgon när mycket går på tomgång, när existensen skaver svårt – medan Johanna Fröjd rör sig i andra banor. Hennes tre målningar är fyllda av rosor, som ”Imagine Love” med John och Yoko från svunna dagar av lycka.

Mer läsning

Annons