Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibbis väderleksrapport

/
  • ”Molnstudie”. Ett av verken i en serie i tre delar som Birgitta Iredahl visar på Galleri Galaxen.
  • Debutant. Birgitta Iredahl, Sand­viken, i sin första separatutställning.

Annons

Det är en meteorologisk studie hon bjuder på, Birgitta Iredahl, som signerar sina verk som ”Bibbi”. Molntyperna glider förbi över himlen.

Bäst är hon i sviten ”Molnstudie” i tre delar, våldsamma sommarskyar med dynamiskt ljusspel där kontrasterna får brottas med varandra. Lugnare är ”Får i moln”, där hon med humoristisk blick ser de ulliga djuren mot det blå.

Väl nere på marken är hon inte lika spännande. Ett stilleben bland många andra, landskap och stadsmiljöer som har någonting generiskt över sig. Det är bilder nedladdade från en kollektiv bildbank som är välbekant. Men i ”Blå skogen” tillför hon någonting eget, där den blomstrande scillan under trädens kronor blir som ett blått kraftfält som ett lager ovanför skogsmarken.

”Väntan” är en magnetisk bild. Två gestalter, dolda bakom en gardin, inväntar någonting framför ett fönster, och i förgrunden fladdrar den violetta gardinen florstunn som vore den av rent ljus. Tankarna går till Karin Broos vackra ”Gardinen”, även om den tekniska perfektionen inte ligger på samma nivå här. Den tunna gardinen signalerar ett gränsland, en passage mellan någonting, möjligen liv och död.

Men överlag är Birgitta Iredahl bäst när hon blickar mot skyn. Utställningen på Galleri Galaxen är hennes första separatutställning, och när hon återkommer hoppas jag på fler molntyper från hennes pensel.

Mer läsning

Annons