Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra brodös i galen tunna

/

Annons

Brodera kan hon också! Lokalradioprofilen och Gävleförfattaren Charlotta Cederlöf sitter böjd över små små stygn i silkesgarn på fritiden. Änglar som sträcker ut sina vingar blir det, och prydligt geometriska former. Klassiskt handarbete med personlig prägel.

Man upplever den omsorg och kärlek till sysselsättningen som bilderna uttrycker, snarare än motiven i sig. Jag har förresten alldeles för mig att Charlotta Cederlöf sydde rentav lite småsnuskiga budskap tidigare. Men nu är det liksom mer eteriskt, från etermediabrodösen.

Hennes broderier, inglasade till tavlor, kan ses i en utställning på Länsmuseet under sommaren, i Studion på andra våningen. En passande plats kan tyckas, låter nästan som radiostudion,

Men också udda. För hur gammal är Charlotta Cederlöf egentligen? Ingen tonåring precis, född 1965. Medan Studion är avsedd för barns och ungdomars tillfälliga utställningar. Skolklasser eller vem som vill kan visa upp sina teckningar.

Studion skapades när museets barn- och ungdomsavdelning gjordes om och den gamla ”Manegen” för cirkuslekar revs ut. Ateljén med ritgrejor finns kvar strax intill.

Förklaringen till den överåriga utställaren heter skollov, enligt Länsmuseet. Utrymmet var ledigt. Ok. Låt gå. Hoppas inte sommarens unga besökare blir besvikna.

Annat som bevekar oss: Att Charlotta Cederlöf visar trådarna till sin egen barndom. Hon ställer ut sitt Pippi-broderi, sytt på Lekis i Skutskär 1971.

Inspirationen numera kommer bland annat från ikoner och medeltida träskulpturer, säger Charlotta Cederlöf i en presentation. De silvriga änglarna känns bokmärksalbum. I ”Märkduk däremot har hon kanske hittat sin fortsättning på skapartråden. Det är en komposition av mönstrade kvadrater, svarta linjer mot vit bakgrund, som påminner om både kyrkofönster och mattmönster. Den har en spännande sakral stämning.

”Charlotta och hennes trådar” är också namnet på själva utställningen som öppnade i onsdags och pågår till 21 augusti.

Jag vill bara passa på tillfället att säga ytterligare några ord om Länsmuseets barnavdelning som den ser ut efter ombyggnaden i vintras. Ett utställningsrum är absolut välkommet. Och bra att det kan användas även under vad som tydligen är lågsäsong för barn och ungdomar (handlar kanske om hur man går ut med informationen?).

Men resten, hjälp. Vad är en uppbyggd ”catwalk” och ”sminkloge” för dårskap? Museets nya kulturpedagogik? Vad blir det nästa gång, ett mini-Big-Brother-hus?

Mer läsning

Annons