Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Där står den fint

/
  • GLITTRANDE GRACIÖS. Milles najad representerar en sida av den offentliga konsten – numera vid sjukhusets södra infart.

Annons

Det är återinvigning för Carl Milles skulptur ”Solglitter” – ny plats har den fått vid södra infarten till Gävle sjukhus – och det sker med ballonger, pompa och ståt. Ja, från klarblå himmel kastar också solen symptomatiskt nog sitt glitter i det porlande vattnet under najaden på delfinen. Sorlet från publiken låter: ”Åh, så vacker.”

Nej, någon stor, gammal Volvo indränkt i rosa färg är inte Milles skulptur. Det är tvärtom ett nätt, graciöst, luftigt litet skulpturalt verk som omöjligen kan sticka någon i ögonen. Och det är sant som åskådarna viskar – det är en väldigt vacker skulptur.

Najaden – ur grekiskans ord för ”flöda” eller ”strömma” – är en färskvattensnymf i grekisk mytologi, ett väsen som vakar över de vattendrag som inte är hav; floder, bäckar, strömmar, källor. I Milles tappning rider najaden fram över det porlande vattnet på en delfinrygg.

Och vatten, havsvarelser och grekisk mytologi kom alla tre att bli viktiga inslag i Milles skapande, från 1910-talet och framåt, berättar Tomas Järheden, intendent på Millesgården och den som förrättar invigningen.

”Solglitter” skapade Milles 1918 – den finns i två olika utföranden och i många exemplar, det var en populär skulptur och Milles egen favorit enligt sägen. 1985 donerades det här exemplaret av GDJ-fonden till Landstinget Gävleborg. Och efter ombyggnationer har den nu fått sin nya plats vid södra infarten, alldeles framför LOV-huset (ledning och verksamhet, står det för).

Där står den fint, tycker jag. Stram, grå husfasad med sirligt och sensibelt konstverk framför. Kontrasternas samverkan. Såhär ser alltså skulpturer i Gävle ut – också. Är inte det något att glädjas åt, det breda spektrum av konst som smyckar staden? Den rosa fallosen med all sin provokativa kraft är en aspekt av den offentliga konsten, Carl Milles sköna nymf en annan. Det är gott att ensidighet inte råder. n

Mer läsning

Annons