Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den där Peggy

/
  • Bra att ha. Stormrika konstälskaren Peggy Guggenheim sponsrade konstnärer – men enskilda personer är ju ett sällsynt för att inte säga opålitligt stöd.

Ett problem med sponsring är sponsorernas oberäknelighet.

Annons

Plötsligt har de ingen lust att heja på Brynäs. Plötsligt hade de ingen lust att dela ut sitt årliga musikpris. Eller plötsligt finns de inte mer. Som Peggy Guggenheim. En av 1900-talets främsta konstkännare som på sin tid strödde miljoner över sina avantgardistiska favoritkonstnärer.

Peggy Guggenheim dog 1979. Hon hade öppnat ett eget konstmuseum i ett palats i Venedig. Där kan hennes stora samling fortfarande ses, som ett eko av svunnen kultursponsring

Men, för ordningen skull, det är inte det som är Guggenheim-museet. Guggenheim-museet grundades av Peggys lika konstintresserade farbror och finns i New York, samt sedan tio år även i spanska Bilbao.

Däremot förvaltas Peggys samling numera av farbroderns Guggenheim-stiftelse.

Peggy Guggenheim var född 1898, uppväxt i amerikansk överklassmiljö och ärvde en förmögenhet på sin 21-årsdag. Hon levde ett rastlöst liv i europeiska konstnärskretsar, öppnade galleri, ställde ut Kandinsky, Magritte och Dalí innan någon annan hade hört talas om dem och gifte sig raskt med den tyske surrealisten Max Ernst.

Under andra världskriget smugglade Peggy ut sin konstsamling från Frankrike, gömd bland familjens hushållsgods.

Mer om Peggy Guggenheims vilda dagar berättas i senaste numret av tidskriften Populär Historia (5/2009) som brukar se till att ha åtminstone en kulturartikel mellan skyttegravskrig och kungaöden.

Konstkritikern Carolina Söderholm har skrivit texten. Den illustreras med ett obetalbart foto där den excentriska miljonärskan poserar iförd science fiction-solglasögon och knähundar.

Det känns långt från Sverige. Det svenska kulturlivet har inga Peggysar eller rika farbröder. Möjligen har Konserthuset, trots lågkonjunkturen, fortfarande gratis tillgång till Gevalia-kaffe.

Mer läsning

Annons