Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det händer på damtoaletten

/
  • ”Public convenience”. I båda båsen på den offentliga damtoaletten sker märkliga saker. Tabaimo drar ofta in åskådarna i verket i stället för att bara låta dem passivt betrakta på tryggt avstånd.
  • Aktuell. Fram till 19 april visas Tabaimos filmverk på Moderna museet.

Annons

Betraktaren sugs in i den japanska konstnären Tabaimos världar. På en offentlig damtoalett finns rörledningar i nära kontakt med evigheten, men också skumma typer som tar bilder i smyg.

Det kan inte vara en slump att ett land som Japan, med konstnärliga tecknade barnfilmer som ”Min granne Totoro” och en rik tradition av animationer, även har högintressanta animationskonstnärer. Den israeliske koreografen Ohad Naharin Tabaimo beskrev Tabaimos verk ”som barnsligt och på samma gång fullt av visdom” när de jobbade tillsammans på Judiska teatern i Stockholm för snart tre år sedan.

På Moderna museet visas nu tre animerade videoverk, gjorda av en konstnär som under många år verkligen försökte bli grafisk designer men till slut insåg att hon var ”olämplig”. I stället kapitulerade hon inför konsten.

– Men det var inget jag hade bestämt från början.

Tabaimo, eller Ayako Tabata som hon egentligen heter, är född 1975. Hon har ställt ut på Venedigbiennalen och omtalas med stolthet av kvinnor inom den japanska konstvärlden, berättar Modernachefen Lars Nittve, i synnerhet som hon trots sin låga ålder och sitt kön blivit utnämnd till lärare vid konsthögskolan i Kyoto.

– Det är smickrande, säger Tabaimo och berättar sedan att hon redan hoppat av.

Hon tycker inte att hon har hunnit skaffa sig den konstnärliga kunskap och erfarenhet som krävs för ett sådant jobb.

”Public convenience” heter ett av verken på Moderna. Publiken dras in i en händelserik tillvaro på en japansk damtoalett.

– För det första har jag bara erfarenhet av damtoaletter, svarar Tabaimo, med ett skratt, på frågan varför hon skildrar just damernas, inte herrarnas.

– Jag vet att det händer mycket där. Det finns folk som sminkar sig, som tvättar sina kläder. Det finns de som tjuvfotograferar tjejer och som lägger ut bilderna på internet. Det händer otäcka saker också, man kan inte vara riktigt säker.

Det realistiska övergår i det surrealistiska. En ung kvinna sminkar sig framför spegeln, en annan knyter ett rep runt magen och dyker ner i toalettstolen. En tredje, uppenbart illamående, föder ett spädbarn genom ena näsborren och placerar det på en sköldpadda som hon sedan spolar ner i toaletten.

– Man kan se det som att hon gör abort eller får missfall. Just det här är baserat på en egen erfarenhet. En av mina väninnor lät adoptera bort sitt nyfödda barn. Först kan man tycka att det var oansvarigt, men hon levde ett väldiga nonchalant liv då, i efterhand kan jag tänka att det kanske var bra det hon gjorde.

Sköldpaddan återkommer. Den är hämtad från en fabel om mannen som räddade en sköldpadda och som tack får besöka ett kungarike under havet. Berättelsen har ändå ett olyckligt slut. Eller är det kanske lyckligt? Tabaimo berättar att hon funderat över fabeln ända sedan hon var liten.

– Både mannen och sköldpaddan visade god vilja. Ändå slutade det som det gjorde, det är som det kan vara i livet.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons