Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döden lurar i nödutgången

/
  • Gulligt, eller? Johan Nyström fyller Galleri Nödutgång med döda ting och levande tankar.

Annons

Jag tror inte att jag begriper mig på Johan Nyströms konst. Det är ganska härligt. Man känner sig fri att ta till sig hans utställning precis som man vill.

I hörnet ligger en mexikansk fribrottningsmask. På en gren hänger en pigg ekorre som begrundar ett kranium i ekorrstorlek. Att vara uppstoppad eller inte vara? På golvet sitter en eventuellt uppstoppad katt med plastblomma i famnen.

Frågetecknen staplar sig.

Gävlekonstnären Nyström har snabbmålat direkt på väggen i Galleri Nödutgång också (den inbjuder till sånt). Partyglada bokstäver i sprayfärg meddelar ”I love destruction”.

Kontraster intresserar mig, säger Johan Nyström och jag börjar kanske ana vartåt det lutar.

Hans utställning innehåller döda ting, döda varelser, dödliga laserstrålar och förklädnader. Som samtidigt signalerar något barnsligt och lekfullt. Gullig kattunge. Gullig ekorre. Men duktigt döda.

”All this lazers” lyder titeln på utställningen/installationen. Konstnären tycker att det är för mycket Star Wars-action därute, i samhället?

Härinne kan vi försöka återskapa ett mer normalt förhållande till naturens gång. Det är lockande, inte otäckt, att studera detta rum som lite lätt rubbar ens verklighetsuppfattning. 

 

Mer läsning

Annons