Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bild om dagen

/
  • Dag 331. ”The couple that blocked the sun” ur Jesper Walderstens bok ”365”.Foto: Bokförlaget Max Ström
  • Dag 92. Ett av de porträtt i olja som Jesper Waldersten gjorde i sitt projekt ”365”.Foto: Bokförlaget Max Ström

En dag om året borde vi låtsas att världskatastrofen sover lugnt och stilla, dagdrömde Stig Dagerman i sin berömda dikt.

Annons

Men årets alla 365 dagar är ju bister verklighet. I stort och i smått.

Konstnären Jesper Waldersten bestämde sig för att göra en teckning om dagen under ett helt år.

Många blev bittra och svarta.

Resultatet av hans arbete har redovisats öppet på nätet. Varje dag har en ny teckning tillkommit på internetsidan waldersten365.com. Den har med tiden fått tiotusentals besökare.

Och Jesper Waldersten har fått mer uppmärksamhet än någonsin.

Teckningarna sammanställdes till en omfångsrik bok (700 sidor – det blev till och med fler än en teckning vissa dagar) som kommer ut i höst och ett urval av bilderna visas just nu på Gallery Kleerup i Stockholm.

Dessutom är Waldersten aktuell med en grafikutställning på Grafikens hus i Mariefred (dit denne stockholmare numera flyttat) – under passande titeln ”Den ganska långa vägen hit”.

”Efter 35 dagar insåg jag exakt hur mycket 365 dagar är”, säger konstnären i en intervju med nyhetsbyrån TT Spektra.

Förr försörjde sig fattiga författare på att skriva dagsverser för tidningar. Som Stig Dagerman med sin förtvivlans dagsedel om tillståndet i världen, 23 februari 1954. Jesper Waldersten har gjort motsvarigheten dagsteckningar.

Men bara som en utmaning för sin kreativitet och för att bli tekniskt skickligare; ”Jag har tecknat av mig 30 år på ett år. Tänk om jag inte gjort det, då hade jag fått vänta 30 år på att komma dit jag är nu. Det har fått mig att tänka på allt annat som man inte gör”.

Jesper Waldersten är känd som illustratör i bland annat Dagens Nyheter. Hans bilder brukar vara strecksnabba, nästan klatschiga samtidskommentarer kännetecknade av cynisk humor. Men de totalt 450 bilderna i ”365” (Max Ström förlag), har generellt sett en mer uppgiven känsla, även om de är roliga också. Som gravstenen försedd med parabol.

I dag infaller årets dag nummer 299. Om man inte orkar med alla tolv månadernas kreativa ångest så går det fortfarande bra att gå in på webbsidan och exempelvis se vad Jesper Waldersten skapade på sin 299:e dag.

Man kan väl säga att jämfört med majoriteten dagböcker på webben har denna enastående kvalitéer.

Och vilken konstkalender.

Mer läsning

Annons