Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skön slarver på Kiosken

/

Annons

Konstnären Jimmy Gustavsson, 37, har rivit blad ur sitt teckningsblock och stoppat in i vanliga plastfickor. Inga snobbiga ramar på den här utställningen inte.

Själva bilderna är lika hafsiga. Förlåt, till synes hafsiga.

Men det är som om konturlinjerna i oljepastellkrita vandrar iväg lite som de tycker, lössläppta på grönbete.

Gustavsson skissar hackigt och slarvigt. Ständigt tycks han förlora intresset, börja om på nytt.

Samma hund eller lejon eller hyena kommer igen och igen i olika versioner. Eller man kan förstås se det som att dess identitet växer fram. Inte en utan många personligheter ryms i samma varelse. Som en liten berättelse.

Små fabler, tänker sig Jimmy Gustavsson.

Men visst märks det samtidigt att han behärskar sitt uttrycksmedel. Ett elegant lejonporträtt i kolkrita bekräftar saken.

Gustavsson kallar utställningen – mest djurbilder – för ”Meet the feebles” (även titeln på en tidig Mupparna-parodi av Ringen-regissören Peter Jackson).

Feeble betyder matt, lite allmänt klen och det är på sätt och vis intrycket. Just svagt intryck, att ingenting betyder något, inget är bestående.

Man kan lika gärna stänka iväg några färgblaffor och slänga upp några lösa blad på väggen.

Varför bry sig om att ställa ut över huvud taget förresten? Jimmy Gustavsson verkar ifrågasätta hela idén. Kreativiteten, processen, står över resultatet. Vilket kan var en nog så viktig poäng.

Särskilt om man som Linköpingskonstnären Jimmy Gustavsson ingår i Konstcentrums teckningsprojekt ”Full täckning” och ska hålla en teckningsinspirerande workshop på Kulturkiosken i morgon.

Mer läsning

Annons