Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantisera med bikinibrudar

/
  • Eleganta. Ulla Helenius-Reits bikinibrudar står på räcket till den lilla bron vid dammen i Axmars brukspark.
  • Installerat i det gröna. Daven Xus rosa ”Födelse”, Anna Nybergs ”Trandans”, Leif Bolters ”Ur-Rum” (hänger över strömmande vatten) och hans båge med spegelbild.

Äntligen återkommer konsten till Axmar brukspark om sommaren med verk av konstnärer från Gävle, Sandviken, Vallvik och Stockholm.

Annons

Men allt är inte på riktigt, för det har blivit en utställning för den som gillar att fantisera, att tänka tänk om…

Eller vad sägs om Ulla Helenius-Reits distinkt eleganta bibkinibrudar som står på räcket på den lilla bron vid bruksdammen. Hur vore det att hoppa i? Daven Xus vilda djur har hela gräsmattan att utforska och borta i skogen invid vattnet har Seija Laukkanen ordnat en plats för schamansk verksamhet.

Stockholmskonstnären Leif Bolters båda verk har anknytning till vattnet. Hans tunna koboltblå båge hänger i en osynlig tråd över bruksdammen som svävade den i vinden. Den tunna linjen kan vara en del av landskapet, av vattnet eller vinden, eller ett moln, en själ eller ett enkelt tecken för närvaro, för det mänskliga medvetandet. Bågen reflekteras i vattnet, men den skuggan är mer svårfångad i den krusiga ytan, men inte mindre spännande.

Leif Bolters andra verk (Ur-Rum), som hänger över strömmande vatten, ser ibland ut som en triangelformad hydda, men viker sig oväntat ut i helt andra och oregelbundna former som om detta rum öppnar sig i frihet mot nya marker.

Gävlekonstnären Anna Nyberg har format två skulpturer i armeringsjärn. ”Trandans” blir en luftskrift och en fin gestaltning av fåglarnas rörelser. Tänk att se tranorna dansa här!

Åt lusthuset till, som innehåller Ulla Helenius-Reits sköna liljekonvalj (Gästriklands landskapsblomma som även doftar i parken), har Elvy Drugge installerat en grupp människor i gräset, en familj, en liten gren av människosläktet som nog ter sig vilsna där och kvinnan är gravid och barnen många.

Åter på gräsmattan kan man begrunda Daven Xus ”Födelse”, ett stort verk i trä med läktar utbredda som vingar och med en sluttande ramp i mitten. Här kan man föreställa sig födelsen, kanske sin egen födelse, den resa man en gång gjorde ut i världen och som man ibland kan tro att man har svaga, svaga minnen av. Om inte kan man pröva här.

Vid det rinnande vattnet en bit från dammen har Seija Laukkanen rest sju störar som hon försett med målade kulor och klossar i triangelformer. De resliga störarna blåser bad i olika färger. Intill finns två jättelika reden med gigantiska ägg.

Även detta tycks som en födelseplats, och vad gör det att äggskalen består av kapsyler respektive små plastmuggar. Tillsammans med den enkla gonggongen som slår sporadiskt i vinden är det en fin plats att begrunda medan man väntar på mötet med en annan värld.n

konst

Leif Bolter, Elvy Drugge, Ulla Helenius Reit, Sejja Laukkanen, Anna Nyberg och Daven Xu.

Axmar brukspark

Pågår: 11/6–14/8

Mer läsning

Annons