Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färlins bitska berg- och dalbana

/

Annons

På Boken i Hofors visar Sandvikenkonstnären Karin Färlin sin andra separatutställning, och det kan förklara att konstnären inte riktigt kunnat bestämma sig för vad hon vill visa. Utställningen pekar åt för många håll och skapar, åtminstone hos mig, en känsla av att åka berg- och dalbana.

Där finns de civilisationskritiska akvarellerna med fiskar som hotas av fiskebåten eller lider bland sjöbottnens skräp, de sakligt realistiska slitna verktygen, hinkarna med äpplen, den lätt romantiska skogssjön om natten och det humoristiskt, illustrativa betraktelserna av internet och facebook.

Det illustrativa är utställningens behållning, det som bäst tycks framkalla Karin Färlins lust. I ”Facebook” skildras hönor med en stad i bakgrunden (Sandviken är inte speciellt utpekat), och i ”Internet” håller grodorna (som också yttras på nätet) ihop det hela, även om ett par tycks sitta på toppen. Satiren går igen i ”Global Network, där den ena hönan står på den andra och den översta får flest vinbär.

De där riktigt skära mussvansarna slingrar sig i ”Stugförsta”, en parafras på det dialektala stugsista, det vill säga när man stänger sommarstugan för vintern. Det sista blir det första på mössens innesäsong …

Mer läsning

Annons