Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem på abstrakt äventyr

/

Fem konstnärer från trakten har fyllt Galleri BGB i Hofors med en utställning på temat ”Tecken och symboler”. Det är ett abstrakt ämne som de fem hanterat på olika sätt.

Annons

Iris Santén har med sin ”Astronaut” klivit ut i rymden – och kanske inte bara det, utan även in i den inre rymden. Kloten välver sig i den stora målningen som går i rosa och blå klanger. I ett eget klot finns en gestalt som tycks cirkulera därinne. I ett annat klot ovan gestalten finns ett rosarött som tycks fånga födandets ömtålighet. Kanske är vår viktigaste rymdfärd den vi redan gjort.

Pia de Veen anknyter med generationernas rymdfärd med tre målningar om tro, hopp och kärlek. Det handlar om den jordiska kärleken, den som funnits i alla generationer. I en målning sitter en kvinna vid en spegel, utanför prövar ett par vingar färden. I ”Jag hoppas” sitter kvinnan i en fint skildrad tidlöshet i väntans generationer och ger barnet bröstet.

De tecken Veroniqa Perzon söker finns som duvor och korpar i hennes interiörer. Vi ser vänner vid ett kafébord, i bekväm och stillsam gemenskap eller ensamhet och en kvinna i badet, rofyllt med duvor. Korparna håller vakt i målningen intill. Kanske söker hon tecken för det som händer i och mellan människor, tecken som tar fram drömmarna och det mystiska som kan kallas människors väsen och låter dem uttryckas av korpar och duvor.

Att fånga tankar är minst lika svårt. Emil Eriksson har gjort en svit bilder av ett slags robust kalligrafi. Sviten kallar han ”Det naturliga förvrängandet av en ren tanke”. Kanske söker han det som inte kan sägas, kanske inte ens tänkas, utan att hjärnan ska skynda sig att hitta ett fack. Det är till själens poetiska utmarker han tar oss. Men steget är en smula tungt, eftersom kalligrafin är i akryl. Varför inte prova tusch?

Till sist sätter Johanna Fröjd punkt med ett objekt, tudelat plexiglas bemålat med en abstrakt mönster i en svart och en vit sida. Det kan vara en sorts kompass för färden till inre världar, ett instrument som förenar magiska tecken med strikt ordning. Ett tidigare okänt men gott tecken i hennes konstnärskap, kan man tillägga.

Mer läsning

Annons