Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från rockstjärnor till porträttkonst

/
  • Porträttet av PJ Harvey är taget 1998 och är en av de äldsta bilderna i utställningen på Fotografiska.
  • Konstnären Gerhard Richter porträtteras utan att behöva visa ansiktet.

Anton Corbijn har format vår bild av rock’n’roll med sina grovkorniga porträtt. För tio år sedan visste han inte hur han skulle gå vidare – men nu hänger en ny omgång porträtt på Fotografiska.

Annons

Han har själv valt ut bilderna till utställningen ”Inwards and onwards” på Fotografiska i Stockholm. Han har valt färgen på väggarna och skrivit dit namn och årtal.

– Det är viktigt att betraktaren får rätt känsla när de tittar. Jag är ute efter en intensitet och en intimitet. De flesta bilderna är tagna på enklaste sätt, det handlar om intimitet mellan två människor, berättar han.

– När jag började i början av 1970-talet handlade det aldrig om att skapa stor konst. Jag ville vara nära de musiker jag beundrade. Efterhand utvecklades det till något jag är stolt över.

Det är porträtten som gjort Anton Corbijn till superstjärna. I alla år har han varit genren trogen, men han har gått igenom en rad olika faser. 1990-talet ägnade han åt det han kallar fejkade paparazzibilder, som följdes upp med en serie självporträtt. När han avslutade det projektet 2002 kände han sig klar– vad skulle hans nya inriktning vara?

– Jag ville verkligen inte bara upprepa mig. Kanske borde jag bli mer konceptuell? Alla andra gick ju åt det hållet. Men jag fick aldrig någon riktigt bra idé, och under tiden fortsatte jag helt enkelt att fotografera. Och här ser du vad det blev.

En skillnad är att bland artister och andra kända ansikten hänger nu en rad konstnärer, exempelvis Anselm Kiefer, Gerhard Richter och Ed Ruscha.

– Jag har en förhoppning om att upptäcka något genom mina möten med de här konstnärerna. Kameran är en bra ursäkt. Konstnärens förmåga att börja från noll, med en vit duk, och skapa konst – det är vad jag drömmer om att en dag klara av.

Fotnot. Utställningen visas fram till 15 april.

Mer läsning

Annons