Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle är fristad

/
  • Helge Lunde, ordförande Icorn, och Jörgen Edsvik, kommunstyrelsens ordförande i Gävle, skriver på pappren. Gävle är numera fristad.

Gävle är nu officiellt en fristadskommun. Alla papper är påskrivna. Nu saknas egentligen bara själva konstnären.

Annons

Det var förra våren som Gävle ansökte om att få bli fristad för en förföljd konstnär. Nu är pappren påskrivna. Men vägen hit har varit långt ifrån rak.

Moderaterna kämpade med näbbar och klor för att Gävle skulle hållas utanför nätverket av fristäder. När de förlorade omröstningen i kommunfullmäktige gick de till domstol, och det har krävts turer i både förvaltningsrätten och kammarrätten för att konstatera att det inte finns några lagliga hinder för en kommun att bli fristad.

– Om Gert Fylking hade funnits i lokalen hade han hoppat fram bakom en pelare i sin rosa pyjamas och ropat "Äntligen!". sade kommunalrådet Jörgen Edsvik (S) på Konstcentrum.

Systemet med fristäder för hotade kulturutövare började 1988, när den indisk-brittiske författaren Salman Rushdie ut sin fjärde roman ”Satansverserna”. Irans högste ledare, ayatolla Ruhollah Khomeini, menade att den smädade islam och utfärdade en fatwa om att författaren skulle straffas med döden. En av bokens översättare mördades, flera av dess utgivare attackerades och Salman Rushdie tvingades gå under jorden under många år.

När han deltog i en författarkongress i Strasbourg i början av 90-talet förklarade sig staden som en fristad och erbjöd Rushdie att stanna där. En tanke föddes om ett nätverk av städer som förklarat sig som fristäder för förföljda författare. Så småningom kom också andra kulturutövare att omfattas av skyddet. Numera skyddas ungefär 130 kulturutövare i 50 städer, som alla binds samman i ett nätverk som heter Icorn och har sitt säte i Stavanger, Norge.

I det nätverket är Gävle nu medlemmar. Pappren skrevs på i onsdags morse. Vi kommer att skydda en bildkonstnär under två år. Under den tiden ska också konstnären fungera som impulsgivare i vårt kulturliv och våra offentliga samtal.

Vem det blir är än så länge oklart. Nu ska Icorn ta fram en lista på förföljda konstnärer. Helge Lunde, som är ordförande där, beskriver det som ett pionjärarbete, eftersom Gävle faktiskt kommer att bli först i världen med att skydda en bildkonstnär. När den listan är klar kommer Gävle att välja en konstnär.

Och det kommer inte att ta så lång tid innan listan är klar. Helge Lunde hoppas att det rör som om "veckor, eller några få månader".

Mer läsning

Annons