Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle Konst­skola utan etiska regler

Två händelser har skakat Konstfack i vår. Studenten Anna Odells sociala projekt där hon spelade psyksjuk, och den före detta studenten Nugs graffitifilm.

Annons

Uppståndelsen ledde till att skolan beslutade att granska sig själv.
I går presenterades resultatet av en internutredning. Där säger Konstfacks rektor Ivar Björkman att skolans gjorde fel. Skolans etiska riktlinjer är för otydliga. Nya ska tas fram.
Tidigare har en grupp lärare uttalat sitt helhjärtade stöd för Anna Odell. Det är det inte tal om från Björkmans sida.
Vi vidtar nu åtgärder så att vi blir bättre på att hantera etiskt och juridiskt komplicerade problem, skriver rektor Björkman på DN-debatt.
Men måste en konstskola ha etiska regler och riktlinjer? Kultursidan frågar Jens Salander, linjeansvarig för Gävle Konstskola.
– Risken blir att man i förväg definierar vad som är konst och vad som inte är konst, säger han.
– Skolan ska inte vara någon juridisk institution. Om något händer är det den vanliga juridiska vägen som gäller. Däremot har man ansvar för elevens rättssäkerhet.
Har Gävle Konstskola några etiska riktlinjer?
– Nej.
Varför inte?
– Diskussionen har aldrig uppstått. Det har väl aldrig hänt att vi haft några skolprojekt som varit juridiskt tvivelaktiga. Men det har inte varit så många som jobbat med sociala projekt heller. Jag hade nog uppfattat att de var i avtagande.
– Konstskolan har en värdegrund och det har räckt. Här är man sällan lämnad ifred på samma sätt som på en högskola. När eleverna har egna projekt har de alltid en dialog med läraren.
Har du som lärare varit med om liknande situationer som den på Konstfack?
– När jag jobbade på Konstskolan i Örebro var det en elev som blev polisanmäld. Hon hade gjort ett litet monument, en hög av gatsten på platsen för ett historiskt uppror. Polisen upptäckte högen och konfiskerade den. Mer hände inte, det var inget märkvärdigt.
– En annan elev ville lägga ut lappar i fickorna på kläder i affärerna. Det var väl inget direkt olagligt i det. Däremot påpekade jag att projektet hade dåligt konstnärligt värde eftersom det saknade återkoppling, man kunde ju aldrig få reda på vad som hände sen med lapparna.
Vad tycker du om Konstfacks internutredning?
– Den har gått lite väl långt. Jag har inte läst hela utredningen. Men jag uppfattar den som defensiv. Man är mer rädd för opinionen än vad man är beredd att ta diskussion. Från början verkade skolan stå på Anna Odells sidan. Nu verkar man tycka att allt är hennes fel.

Mer läsning

Annons