Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge henne en ateljé!

/
  • ”Som ett träd i skogen”. Lena Hillbloms måleri uttrycker hur hon känner sig.

Enorma gröna trädkronor breder ut sig i en målning av Gävlekonstnären Lena Hillblom.

Annons

Färgerna är explosiva men bilden vilsam. Man vill genast tänka sig att man ligger på marken och tittar upp mot ett mäktigt grenverk.

Det är en stor målning till formatet. Det är också Lena Hillbloms bästa hittills. Här finns en naturlig harmoni mellan hennes så försiktiga motiv och expressiva uttryck.

Lena Hillblom gick ut Gävle Konstskola 2007 och hade sin första separatutställning, på Kulturkiosken, samma höst. Jag såg den och blev berörd av några känslostarka installationer som refererade till hennes brors död i en mc-olycka.

Men när Lena Hillblom nu ställer ut igen, denna gång på Galleri K, handlar det uteslutande om måleri.

Och, det måste sägas, formen spretar som ett björkris. Bilderna förmedlar, inte enskilt men tillsammans, ett personligt sökande. Det förstår vi nog, men nås inte djupare av. Skulle rent av kunna kalla flummigt.

Förutom i det gröna trädhavet. Och ytterligare några målningar som på ett tydligare sätt känns färdiga. ”Home” tycker jag också om. Den föreställer en lustfyllt knölig rotstam i en Rousseau-inspirerad urskog. Som vem som helst kan känna sig – ful och obekväm, men sprickfärdig av liv.

”Home” har dessutom en intressant mönsterbakgrund som återkommer i några andra bilder.

På väg är Lena Hillblom definitivt. Vart har jag forfarande ingen aning om.

Hon målar hemma i vardagsrummet i radhuset. Man tänker terpentinlukt och oljefärgsfläckar och hur sjutton fick den jättegröna plats?

– Jag är en stillsam person men jag vill måla stort. Ännu större, säger Lena Hillblom.

Jamendåså. Fixa konstnärn en ateljé, någon.

Mer läsning

Annons