Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är dom

/
  • Bilder från utställningen

De finns här, mitt i samhället, men ändå på något sätt utanför. Vilka är dom? Var kommer dom ifrån? De frågorna har väglett fotografen Maja Kristin Nylander i en ny fotoutställning på Länsmuseet.

Annons

"Ibland ger jag dom någonting, ibland säger jag hej, och ibland går jag bara förbi, så tror jag att det är för de flesta", säger intendent Ingela Jönsson på Länsmuseet när vi tittar på den här utställningen, och ja, så är det väl. Det går liksom inte att komma runt, de finns här mitt ibland oss nu, vi förhåller oss varje dag, men de är fortfarande ett utpräglat "dom", för det offentliga samhället inte minst. Och det är nog många som ställt sig frågan: "Vilka är dom?" Och: "Varifrån kommer dom?"

Det gjorde också fotografen Maja Kristin Nylander, som lärde känna rumänska romer på gatorna i Sverige, och sedan började åka med en organisation som sysslar med hjälp till självhjälp i Rumänien. Under hennes arbete där, som pågick, i omgångar, i tre byar, under flera år, blev hon vän med de människor som bor där.

Det är inte så att de helt träder fram här som subjekt, de är fortfarande skildrade genom en svensk fotografs lins, men de framträder här som hela människor. Som Denisa, som, själv ett barn, passar sina småsyskon medan de väntar på att föräldrarna ska komma hem, förhoppningsvis med någon mat med sig. Som Lenuta, som är svårt sjuk, sköldkörteln, men här framträder brett leende. Eller Semida, som gillade skolan, men fick sluta när hon gifte sig som 16-åring. Eller som Anita, vars familj inte längre behöver tigga, eftersom de fått hjälp med att starta en getfarm av organisationen som Maja Kristin Nylander reser med. Eller som Sihara, vars hus gått sönder i en storm. Hon nu i sin grannes hus, som saknar både dörrar och fönster.

Man känner råheten, fukten och kylan i många av de här bilderna. De små informationslappar som sitter under bilderna berättar ofta om sjukdomar och olyckor, sådana som man drabbas av under de förhållanden som de här människorna lever i, och som det är svårt att få hjälp med utan försäkringar, som de naturligtvis inte har råd med.

Men det är inte bara elände. Det är längtan och glädje och kärlek och sammanhållning och stolthet mitt i allt det där också förstås, för det här är ju livet, också här.

Mer läsning

Annons