Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joe Hill får exklusivt fotobesök

/

Elisabeth Ohlson Wallin rör sig i en tydlig, konstnärlig tradition. Hon laddar den med sin egna och vår tids smärtfrågor. Det kan handla om utanförskapet hos homosexuella, narkomaner, prostituerade eller aidssjuka. ”Dom” som inte är som ”vi”.

Annons

Men för Ohlson Wallin finns inga ”vi” och ”dom”. För henne är vi alla människor. Är det orsaken till att allsköns kyrkliga potentater blivit så rasande på hennes bilder i exempelvis sviten ”Ecce Homo”? Så rasande att de gjort gemensam sak med nazianstuckna figurer och förföljt henne?

Man kan verkligen undra.

Vid ett lunchmöte på Joe Hillgården i fredags visade hon och berättade om sina konstnärliga fotografier. Mötet kunde ses som en liten försmak till den utställning, ”Tio små kampbilder”, som Joe Hillgården nu visar. Hon hade också med porträttserier och några av de få reklambilder som hon gjort i sitt fotografiska liv.

När man ser allt i ett svep blir det påtagligt hur inspirerad hon är både av gammalt måleri (man kan känna igen åtskilligt) och av den politiska konsten som blomstrade på sjuttiotalet.

Nästan varje fotografi som hon gör har en avsikt och varje bild är medvetet komponerad, inte sällan med välkända förlagor eller inspirationskällor.

Som när hon tar en bild på heroinisten Carina. Då placerar hon henne i en förförisk pose – men bredvid Carina ligger synligt förlagan som är en känd bild av Marilyn Monroe. På så sätt blir betraktaren medveten om objektifieringen. Bilden objektifierar och kommenterar samtidigt.

Den bilden finns med på utställningen.

– Marilyn finns med lite här och var i mina bilder, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Marilyn är ett kvinnoideal och ett tydligt offer, och dubbelheten har blivit ovanligt synlig i hennes fall.

Elisabeth Ohlson Wallin är engagerad i aidsfrågan. Därför alla bilder av aidsepidemins första offerkull, de homosexuella som då blev dubbelt utstötta ur samhället.

Men hon har också följt ett antal (av de många) aidssjuka i Sydafrika.

Hon ser orättvisan och förtrycket där det sticker upp sitt tryne.

Hon gör bilder för att visa hur det känns att vara utstött och förmedlar den känslan övertygande.

Gå och titta själva!

Joe Hillgården i Gävle är platsen.

Mer läsning

Annons