Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jurymedlem varnar: Sämre kvalitet i årets Länskonst

Länskonsten har i år rullat upp till Hudiksvall. Har den resan dragit ner kvaliteten jämfört med föregående år, när den huserade i Gävle?

Annons

Anne Seppänen, chef på Dalarnas museum, har suttit i juryn båda åren, och hon ser en tydlig kvalitetsnedgång i årets utställning.

– Skillnaden var stor mot förra året, tycker jag. Bidragen som kom in var svagare. Av de 103 konstnärerna som ansökte kunde vi bara ta med 37 stycken. Förra året kunde vi vara mer generösa.

Hon är förvånad över att inte fler av dem som deltog 2008 har sökt i år igen, och saknar udda verk som sticker ut.

Att Länskonsten i år visas i Hälsingland har också effekt på fördelningen av de konstnärer som har sökt. Bara elva av de 37 utvalda kommer från Gästrikland.

Anne Seppänen tycker att det är roligt att Länskonsten flyttar runt, men hon tror att den sämre kvaliteten kan bero på denna flytt. Länskonsten har inte varit lika intressant i år för Gästrike-konstnärerna.

– Det kanske speglar att konstlivet är större i Gävle, men jag vet inte om det är så.

Vad betyder det för en konstnär att väljas ut i Länskonsten?

– Alla som skapar i bildkonst lägger ner energi och själ i det som de jobbar med. För en konstnär är det ett erkännande och en uppmuntran om de blir utvalda och ser att någon annan uppskattar vad de gör. Det blir en knuff åt rätt håll. n

Fotnot: Är Niels Hebert av samma åsikt i sin recension av Länskonsten? Läs hans bedömning i lördagens tidning!

Mer läsning

Annons