Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanske talar Thunberg till dig?

/
  • Tekniskt skicklig. Johan Thunberg ställer ut på Galleri K i Gävle och det är naturnära motiv som många säkert känner igen. Som ”Kvällsljus vid Bodaån”.
  • ”Kyrkan i Ligurien”. Ett friare måleri.

Johan Thunberg målar det han ser. Eller är det vad han tror att publiken vill se? Många har säkert inga invändningar.

Annons

 Den vita herrgården i Älvkarleö ser ut på det viset och det gör också den gamla stenbron i förgrunden. Och Bodaåns sjöbodar i kvällsljuset känner säkert många igen.

Tveklöst har Johan Thunberg tekniken i sin hand. Han kan måla grenverk, träbryggan med rimfrost och båten i morgonljus. Men vad finns det mer i målningarna? Finns det någon stämning över den gamla herrgården? Lovar båten spännande färder eller har Bodaån något att berätta där den stilla flyter genom Skutskär?

Hos mig väcker dessa akvareller och oljemålningar inga frågor. Jag stannar en stund vid ”Sigurd Forslunds båthus” och spanar efter spår av Sigurd eller någon annan. Där finns båt, burkar och hinkar, lite tåg, ett nät… men det kunde vara vilket båthus som helst och ägd av vem som helst.

I utställningen ingår också en handfull akvareller från italienska Ligurien. Det känns som ett något friare och mindre förutsägbart måleri, även om det håller sig inom givna gränser.

För mig ligger Johan Thunbergs styrka åt det illustrerande hållet. Han kan beskriva vad man ser och vad han tror att många andra också skulle vilja se en vinterdag då morgonsolen gnistrar i iskristallerna eller kvällsljuset färgar Bodaåns strand. Han går inte på djupet. Det må så vara. Var och en får känna efter vad bilderna väcker i själ och hjärta.

 

 

Mer läsning

Annons