Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst om psykisk sjukdom

/

Annons

Hur många konstutställningar innehåller en lärobok i psykologi?

Anna Odell ville bli intagen på psykkliniken med sin omskrivna installation; Anette Nordin hittade sin konst först när hon var där, i den psykiska ohälsan, och läroboken är fylld med den erfarenheten i hennes illustrationer till texterna.

Men boken är bara en perifer del i utställningen på Engesberg herrgård, där hon visar konst som skapats under tiden på kliniken i slutet av 90-talet och senare.

Det är en bild av psykisk sjukdom som rymmer hela förloppet – från ett initialt inre kaos till bättring och, slutligen, en förmåga att hjälpa andra med sina erfarenheter.

Uttrycket är yvigt och hämningslöst. Starka färger och bilder, som ägget som brister och livet som rinner ut, blod som forsar från underliv. Kroppar med moderliga former signalerar ett sökande efter en trygg famn. Akrylmålningar blandas med stengods, och hela tiden är det känslan som står över tekniken. Alla verk når inte samma nivå, men i stort är det ett starkt självporträtt i bild och form.

Curt Jansson ställer ut en mer konventionell bildvärld av grönska och skärgårdsmotiv. Totalt sett mer dekorativt än konstnärligt intressant, även om han närmar sig någonting mer spännande när han leker med det abstrakta i sin målning av en gruvvägg i närbild. n

Mer läsning

Annons