Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ladda ner nu!

/
  • ”Muto”. Väggmålning som animerad film av gatukonstnären Blu från italienska Bologna. Gjord under 2007 och 2008 i Buenos Aires och Baden.
  • ”Light”. Lamp­skärmar från helvetet, i en konstfilm av C. Anders Wallén.

Blu är en italiensk gatukonstnär. Nästan lika känd som Banksy tydligen. Båda har ställt ut på Tate Modern i London.
Jag hade noll koll.
Men Blu är en mästare.

Annons

Det tvekar man inte om efter att ha sett ”Muto”. Som är en film. Fast man kan lika gärna kalla den en väggmålning – som rör sig!

Ja, för Blu har filmat sina konstverk på murar och byggnader. Och sen gjort animationer så att figurerna flyter fram och flödar och förändras. Som levande serieteckningar. Från grottmålning till Linus på linjen till underground. Helt häpnadsväckande.

Gatufilmen ”Muto” ska visas i Gävle i vår. Det är därför jag berättar det här nu. Den ingår i kommande program på landstingets videokonststationer runt om i länet (på Gävle sjukhus, Silvanum, Sandvikens folkbibliotek med flera ställen).

Men varför vänta? När ni kan se den redan i dag!

”Muto” finns att ladda ner gratis på Blus egen hemsida (där finns förresten hur mycket annat sevärt som helst).

En institution som landstinget vill förstås betala hederligt till alla konstnärer för visningsrätten. Det har inte varit så lätt i det här fallet. Blu är lika hemlighetsfull om sin rätta identitet som Banksy.

Resten av vårens videokonstprogram är mindre revolutionerande. ”Farligt nära skärmsläckarkonst”, som någon råkar säga om ett av verken när filmerna pressvisas.

I ”Landscape painting” av den finska konstnären Riika Puronen rinner droppar av svart tusch ut i en vätska. Vilsamma slingor formar sig sakta som till dansande skulpturer av tunnaste nät.

I en annan saktmodig landskapsfilm ses Marsfjället byta skepnad under dagens olika ljus. Men det här konstverket, ”Moln på drift”, får åtminstone ordentligt tryck av Jonas Holmbergs suggestivt plinkande popcorn- och jojkmusik.

Konstnären C. Anders Wallén har filmat en lampaffär. Fula skärmar och ännu fulare skärmar. Oändligt många lampor. ”Light” har en obehagligt dov stämning. Aggressiva armaturer, det har vi inte sett förut.

Människan söker ljuset – men hittar bara fejk. Så kan man tolka ”Light”. Eller som gestaltningen av ett konsumtionsvansinne där valen blivit omöjliga.

Ett plåster under en skosula fångar uppmärksamheten i Liina Siibs ”Scala Santa”. På svenska ”heliga trappan” och ett pilgrimsmål i Rom. De troende går på sina knän uppför trappan. De ber – men kommer ihåg att rätta till byxorna för varje steg. Kameran följer dem bakifrån. En märklig studie av en ytterst märklig procedur.

De här fem filmerna rullar i var sin period under våren. Först ut är ”Landscape painting” med start i morgon.

”Scala Santa” har premiär 19 februari. ”Moln på drift” 12 mars. ”Light” 2 april.

Men höjdpunkten är som sagt Blus magnifika konstklotter.

23 april. Eller nu direkt. På www.blublu.org.

Mer läsning

Annons