Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet återvänder till Lars Palm

/

Galleri Lars Palm är Sandvikens Fågel Fenix. Nu ska det återuppstå igen. Två elever från Gävle Konstskola har sett till saken.

Annons

- Vi tyckte det var dumt att rummen bara användes som lagerlokal för bord och stolar, säger Weronika Bela och Jonas Westlund.

De börjar med att ställa ut sin egen konst. Bela visar kartonglådor med 40- och 50-talsmotiv, Westlund kolsvarta filmskurkar.

Båda är förstaårselever från Konstskolan men redan formsäkra. Båda tränger igenom, på olika sätt.

Weronika med små medel. Hon har använt wellpapp, bakplåtspapper, pärlor och ett nummer av tidningen Vecko-Journalen från 1945 tillsammans med egna tusch- och blyertsteckningar. Här är volangbaddräkterna, brylcrèmen, den slimmade skridskomössan och sputnik, i enkla lådramar arrangerade över en vägg. Det tvärtemot vad vi är vana vid inget färgstarkt över tidsperioden, utan ett fundersamt lugn.

Man kunde tro Belas finstilta kommentarer skulle överröstas av Jonas Westlunds våldsamma män ur filmens värld. Men de fungerar bra ihop här i Galleri Lars Palms små men ljusa rum.

Jokern grinar vasst från en av kolteckningarna. Galningen från "No country for old men" heter Anton Chigurhs och hans onda blick förföljer besökaren. Ian McKellan som Magneto i "X-men" känns inte heller som någon att lita på.

- Det har nästan varit en mental press att jobba med dom,säger Jonas Westlund (utbildad filmnörd om någon undrade).

Påträngande är ett understatement om porträtten. Männen, stora och tungt svärtade, lever igen på väggarna.

Och Galleri Lars Palm lever igen efter några års dvala. Nya unga krafter tar över. Fler utställningar ska det bli, även om inget program är satt ännu.

Weronika Bela och Jonas Westlund tänker att Lars Palm kan bli ett ställe där Gävle Konstskolas förstaårselever får en chans att visa upp sig. Och vi ser ju att de kan vara värda det.

Mer läsning

Annons