Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öga mot öga med staten

/
  • Konstnärer visar upp sig. Men nej, det är inte lika nervöst som att möta Idol-juryn. Här presenterar Malin Wikström sina arbeten för Monika Larsen Dennis från Statens konstråd

En jämn ström av konstnärer från länet rör sig mot Silvanum, Gävle, i dessa dagar. De har alla något med sig, väskor, mappar, datorer och en eller annan låda.

Annons

De har träff med Statens konstråd. Möten som är till båda parters fromma. Konstnärerna har en möjlighet att visa vilka de är och vad de gör och konstrådet lär på motsvarande sätt känna den konst och de konstnärer som finns ute i landet.

Varje konstnär träffar en projektledare från konstrådet i ett enskilt samtal. Under de två dagar som Statens konstråd är på plats räknar projektledarna med att hinna träffa 33 konstnärer från länet.

Det här kallas portfoliovisningar och det pågår tre såna i Mellansverige just nu: förutom den här också en i Dalarna, förlagd till Mora, och en i Värmland, förlagd till Kristinehamn.

– Det är här bra för oss, vi vidgar våra kontaktytor och får ett bredare arkiv och fler konstnärer att föreslå för offentliga utsmyckningar, säger Patrik Förberg som är press- och informationsansvarig på konstrådet.

Lika nöjda låter några av de konstnärer som hunnit presentera sig när vi dyker upp.

– Bra att träffa dem! Trevliga samtal. På köpet har man fått en kontakt på konstrådet, då blir det lättare att höra av sig dit, säger Anna Abrahamsson, Eva Österberg Eriksson och Marie Lindgren, alla från Gävle, och Anna Abrahamsson tillägger:

– Säkert får vi fantastiska utsmyckningsjobb efter detta. Hötorget nästa!

De här träffarna ingår i en inventering av landets konstnärer. På så vis får konstrådet också en större skara att välja ur när det blir aktuellt med offentliga utsmyckningar, till exempel av högskolor, sjukhus, fängelser eller andra byggnader.

En annan institution som också är glad över portfoliovisningarna är Konst Gävleborg.

– Vi känner nog de flesta konstnärerna i länet, men det är ändå nyttigt med en inventering, säger Johan Anderung.

När han ser de välbekanta konstnärerna passera förbi och in till möten med projektledarna Monika Larsen Dennis och Jörgen Nilsson ställer han sig frågan: vilka är det som finns i vår region och som inte syns i det här sammanhanget?

– Det kan finnas konstnärer som har andra kulturella rötter eller som av okända skäl inte vågar sig fram. Hur når vi dem?

Det problemet löser inte portfoliovisningarna. Men de vidgar marknaden för de konstnärer som gör sig synliga de här dagarna.

Mer läsning

Annons