Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Popiga Palovaara

/
  • Nagelbitare? Spännande och känslosam popart av Gävlekonstnären Angelica Palovaara.

Annons

Blev störtkär i Gävlekonstnären Angelica Palovaaras popiga, 80-talsnostalgiska målningar på gamla Galleri Kulturkiosken för två år sedan.
Men hon är sparsam med utställningarna. Jag hade hunnit glömma. Nu dyker Palovaara till min glädje upp igen.
Inte för att det är särskilt med glädje i hennes nya bilder. Mer en kontrollerad desperation, ett suckande sökande. Många kvinnoansikten med händerna nära munnen. Inte förskräckt. Men frågande. Händer? Vad händer?
Målningarna är som klippta ur serietidningsvärlden. Tarantinos och Roy Lichtensteins tuffa hemmagator. Warhol är också en förebild, säger Palovaara. Fastän hennes kvinnor ser ut att hellre vilja vara någon annanstans. Långt borta, i säkerhet.
Utställningen öppnar i dag på mini-galleriet Nödutgång. Överraskande många verk får plats. Men det är okej. Serierutor håller för trängsel. Det blir bara mer spännande så.
Angelica Palovaara är utbildad på Serietecknarskolan och Konstskolan i Gävle. Hon kommer ursprungligen från Luleå. Jobbar som städare på sjukhuset; ”det är det man gör när man pluggat konst”. Framtidsplaner: bo kvar i Gävle, fortsätta måla på fritiden, testa att göra en självbiografisk serie ”om all skit som hänt”.
Javisst, bra idé! Borde kunna bli en nagelbitare den också.

Mer läsning

Annons