Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raggarbilsslöjd

/

En och annan raggare lär åka omkring med växelspaksknoppar i utsökt träsnideri.

Annons


Det är slöjdaren Magnus Aldenby i Österfärnebo som ligger bakom.

Han gillar själv gamla raggarbilar.

Och när han inte hämtar inspiration från fornnordisk mytologi eller medeltida ornament så är det från amerikanska motortidningar.

Mönster från motivlackade bilar går igen – också på allmogeföremål som krympburkar och ljusstakar.

Det är egensinnigt, egendomligt och jättekul!

Magnus Aldenby uppmärksammades stort när han blev 2007 års slöjdstipendiat och huvudutställare på Nordiska museets sommarutställning förra året

Nu kan hans frimodiga figurer ses också hemma i Gästrikland. Länsmuseet visar under våren en mindre utställning i anslutning till Kafé Rettig.

Här blandas drakhuvuden och dödskallar med indiantotem, dalahästar och en egyptisk kattskulptur. Traditionella linoljefärger. Och glänsande billack!

Ett återkommande motiv är ”det bevingade ögat”, en symbol hämtad från hot rod-kulturen – garnerad av plastkulor.

Magnus Aldenby är född i Sandviken, med finsnickeritradition i familjen. Han började tälja på allvar 1995, har sedan gått två år på Västerbergs folkhögskolas trälinje.

Länsmuseet ser Aldenby-utställningen som ett komplement till sin nyöppnade basutställning om Hedvig Ulfsparres textilsamling.

Och det är ju finurligt tänkt. Den moderna hemslöjden söker sig många nya vägar. Inte alltid med själva hantverksskickligheten som grund. Men hos perfektionisten Magnus Aldenby finns såväl stort kunnande som konsten att hitta en egen, spännande smal stig. Den är lika bestämd som tokroligt infallsrik. n

Mer läsning

Annons