Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RESPEKT HOFORS!

/
 • Sprudlande konstnärer. Iris Santén, Veroniqa Perzon, Johanna Fröjd och Pia de Veen (sittande med bäbis) i sagornas värld – som är temat för årets höstutställning. På väggen till vänster            syns Alice i underlandet, till höger ”Snödrottningen”.
 • ”Tuvstarr 2.0”. Av Emil Erikson.
 • ”Det var en gång...” Av Iris Santén.

Få utställningar i våra trakter sprudlar som den som konstnärerna kring ateljén på Östra Parkgatan i Hofors har för vana att ordna i slutet av höstsäsongen.

Annons

De brukar välja ett tema, som i år tycks garanterat stillsamt: I sagornas värld.

Men man bedrar sig. Det är en frisk och munter tillställning med tanke eller känsla.

Iris Santén deltar med en målning, ”Det var en gång…”, utställningens största.

I ett grönt landskap står ett litet barn, ännu försagt i en värld av rosenbuskar, höga berg och vägar. En leder till den mörka skogen. Snart ska barnet våga, snart ska fantasin ta det vid handen, precis som målningens djupa poesi tar betraktaren vid handen och väcker avlägsna minnen om hur det var att drömma: En morgon gick jag ut i världen…

Vad vore sagorna utan Tuvstarr?

I Emil Eriksons ”Tuvstarr 2.0” sitter hon och speglar sig som en gång John Bauer fann henne, men nu är hon omgiven av höga hus och gatlyktor och det vatten hon speglar sig i är ingen skogstjärn, utan en vattenpöl. Det som lockade Tuvstarr i skogen – älvorna, skogsrået och tjärnen – har kanske ruggigare motsvarigheter i det urbana landskapet.

Johanna Fröjd har gjort sällskap med Alice i Underlandet. Hennes måleri utvecklas – nu är det samtidigt både illustrativt och djupt och får effekten att andra kan känna igen sig i den absurda tillvaro Alice tar sig igenom. Alice lockar ju i sin oförskräckta livshållning. Och som det anstår en Alice, så har en målning titeln ”Det de är, är det inte och det de inte är, är det”. Något att fundera på…

Katterna tar över i Veroniqa Perzons målningar: hippa katter som påstås tillhöra Pelle Svanslös gäng har iklädda tuffa stövlar installerat sig i kattstaden och på Operan tar Pelle sig an rollen som Romeo. Och hon däruppe på balkongen, måltavlan för den ljuva kattsången, är väl Maja Gräddnos.

Mer eftertänksamma tolkningar av äldre berättelser gör Pia de Veen med sina gestalter ur ryska folksagor. Där sitter kvinnan som förstår fåglarnas språk och ”Snöflickan” balanserar flingornas kristaller på fingerspetsen så elegant att vintern känns mindre hotfull.

Mer läsning

Annons