Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riitta tog Beuys på orden

/
  • I dag är de konstnärer. Elever i 6 B bakom sina dockor (fr v) Sofia Spett, Olivia Söderlund, Solin Salar och Nathalie Eriksson tillsammans med Riitta Tjörneryd.

Alla är konstnärer, sa Joseph Beuys en gång.
I dag är du konstnären, förklarade Gävlekonstnären Riitta Tjörneryd för eleverna på Stenebergsskolan som hon mötte i fem grupper.

Annons

Det var alltså inte hon som skulle bestämma om det ena eller andra, utan eleverna. Utgångspunkten var skolan, Brynäs, eller mer mångdimensionellt uttryckt: platsens själ. Den blev startpunkten. Nu är vi vid en annan punkt – på Länsmuseet i Gävle.

Det är en utställning som pendlar mellan känslor och synsätt. Med de dockor, nätskulpturer, sjöhästar och wellpappfigurer som eleverna gett form och färg uttrycks utanförskap–tillhörighet, tvekan–förväntan, osäkerhet–självkänsla…

De flickstora plastdockorna som trängs i fåtöljen har gjorts med omsorg och med begrundan av den egna kroppen. Många är uttryck för samma yttre ideal, men de har lappar i handen eller runt halsen som berättar vad de vill säga. Och det skiftar. En säger till exempel: ”Barn tänker vuxet.”

Förberedelseklassen – de elever som nyligen kommit till Sverige – hade som uppgift att gestalta djur från sina hemländer i skulpturer av nät. Där finns kaninen som med sitt kroppsspråk vädjar om förståelse, precis som elefanten och elefantens unge. En näthund spanar med lätt oro mot världen.

Eleverna har vågat arbeta stort och tredimensionellt. De har haft tid till noggrannhet. Att materialen varit enklast tänkbara – tidningspapper, plast, papp och nät – har inte varit till nackdel. Uppenbarligen har det konstnärliga sättet att se varit grunden i arbetet, inte att göra det som brukar kallas rätt eller fel.

Att fantasin behöver mer plats i skolan och i samhället i övrigt är lätt att säga när framtiden kommer på tal. Men hur är det i praktiken? Kan den misstänkta sälen i Gavleån ge upphov till ett rum fullt av stora sjöhästar, som på museet?

Utställningen pågår till 6 januari.

Mer läsning

Annons