Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spana in nåt nytt

/
  • Se snett? 18-åriga Ellen Åstrand från Gävle visar sina karakteristiska målarboksfigurer som föreslår att vi borde titta ur mindre snäva synvinklar, i en ny utställning som öppnar på Länsmuseet i dag.

Var är vattenfärgerna? Ge mig vattenfärgerna! Ellen Åstrands tuschteckningar som ställs ut i Länsmuseets Studion är faktiskt väldigt inspirerande.

Annons

Hon ritar bulldoggsaktiga clownansikten i böljande, sammanhängande svarta linjer mot vit botten. Det ser nästan ut som om figurerna håller på att smälta och rinna över.

De ser också ut som hämtade ur en målarbok för barn, där varje fält har en siffra för en förbestämd färg.

Man får en impuls att hämta en pensel och fylla i – rosa, ljusblått, grönt…

Men Gävletjejen Ellen Åstrand avstår måleriet. En fin, flytande linje är hennes uttrycksmedel. För andra gången ser jag den nu, efter debututställningen på Kulturkiosken i våras.

Hon är 18 år, har ännu inte tagit studenten från Vasaskolans bild- och formlinje, men är så säker på handen och i tanken. Hon överhopar inte besökaren med bilder utan renodlar ett tema, ett urval figurer sammanställda till ett sparsmakat porträttgalleri.

Varje ansikte i sin speciella ram, mer eller mindre utsirad och gyllene, liksom ingen människa är den andra lik.

Där finns också plats för just dig eller mig, i en spegelram i mitten. Kanske är den samtidigt Ellen Åstrands påminnelse om att man inte behöver se sig själv som centrum jämt, ”kan man inte försöka se saker och ting från andras synvinklar ibland?”, frågar hon försiktigt.

Utställningen har titeln ”Perspektiv” och tecknaren har följaktligen lagt fokus på ögonen. De sitter lite här och där i fejorna och spanar åt olika håll. Finurliga ögongubbar, jodå. Väl värda att i sin tur spanas in.

Mer läsning

Annons