Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träd för gudar

/
  • Gregor på Galaxen. Sandvikenkonstnären ställer ut på hemmaplan och visar abstrakt expressionistiska målningar. Verket på väggen till vänster  bär titeln ”Persona, varg i Veum”.
  • ”Yggdrasil”. Gregor Löjdström målar den nordiska mytologins världsträd med grenar över hela himlen.

Annons

Gregor Löjdströms utställning på Galaxen i hemstaden Sandviken kan sägas handla om krafter i världen. Han målar Yggdrasil, världsträdet i den nordiska gudasagan med grenar som ansågs sträcka sig över himlen. Från grenarna föll daggen över världen och under Yggdrasil samlades gudarna till rådslag. Mycket mer kunde sägas om detta träd, men Gregor Löjdström målar det som en ordnande och sammanhållande kraft i det brokiga, oroliga täcke som är världen.
Gregor Löjdströms språk är i huvudsak abstrakt expressionistiskt och det håller samman oron i ”Rörelse”, medan världen tycks falla sönder i målningen intill, ”Etropi”. Entropi är ett begrepp som försöker beskriva världens ständigt ökande kaos och slutliga upphörande.
I konstnärens tolkning handlar entropin mer om ett mer näraliggande kaos, om ett sammanbrott i ett milt, gult ljus.
”Bivalent”, som kan uttydas som dubbelbindning, är en inåtvänd, målning med antydda speglingar mellan ett övre och ett nedre, ett inre och ett yttre.

Jag tror att Gregor Löjdström – även om hans målningar kan uppfattas som dystra – vill motverka världens mörka krafter genom att bearbeta det trasiga och söndrade och gestalta sådant som kan bära upp. ”Hösten” kan te sig som en labyrintisk samling slutna byggnader bakom nakna träd, men kanske finns här en tillflykt.
Däremot kan man betvivla att den till synes trevlige och milt blickande unge mannen vill låta människorna komma undan. Titeln ”Persona, varg i Veum” säger att vi har att göra med en våldsverkare, kanske en massmördare. Konstnären varnar för denne varg med det sympatiska utseendet (man kan ta miste!). De går mitt bland oss, de som mördar och söndrar och splittrar världen och föröder platser som anses heliga – som under Yggdrasil.

Mer läsning

Annons