Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tråg och annat tufft

/

Annons

Slafat, vad är det?

Ett sådant finns i utställningen ”Handen Sinnet Formen” på Konsthallen i Sandviken som eleverna från hantverkslinjernas fördjupningsår på Västerbergs folkhögskola traditionsenligt ordnar så här års.

Det är Ernst Wernez som gjort ett slafat i asp, alltså ett trätråg med lock, som brukade användes som matsäcksskrin på sjön. Hans skedar och korgar är också av finaste märke.

Lena Bohjort och Erica Wheeler visar båda jackor i ull. Lena Bohjorts är vit och handtovad i finull med broderier i rött, knappar och bälte och med skinn vid krage och i muddarna – i form och helhet ett slags uppstramad och mycket intressant folklig dräkt.

Erica Wheeler har stickat sin svarta jacka i ull med knapparna i sidan och med intressanta detaljer i den annars släta formen. Även den runda mössan är handstickad, medan väskan är i handtovad ull – säkert den tuffaste i Storvik med omnejd.

Iris Santén är till vardags konstnär i Hofors, men hör också till eleverna. Hon har arbetat med sagans Snövit, det vill säga Snövit sedd genom Disney och nu står hon här i form av sin klänning – i filmens karakteristika färger och med stickade puffärmar (nog finns det något viktorianskt över Disney!).

I övrigt kan man glädjas åt mycket fint smide av bland andra Kjell Forsberg, som tillsammans med Ralf Sikström och Ernst Wernerz ställt upp en grupp ljusstakar med fot som mest liknar ett snabel-a.

Och det är väl en klok hantverksstrategi, att blanda gammalt med nytt, eller tvärt om.

Mer läsning

Annons