Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstcentrum förlorar alla sina vänner

/
  • Gävle Konstcentrum förlorar sin vänförening. Länsmuseet, Symfoniorkestern och Biblioteket har däremot fortfarande kvar sina vänner.   Foto: Lina Westman
  • Tungt utan vänner? Gävle Konstcentrums stödförening läggs ned. Bilden från en Roy Andersson-utställning i konsthallen tidigare i vår.   Foto: Bodil Juggas

Vänföreningarnas tid är över, att döma av utvecklingen i Gävle. Eller är det bara konsten som har problem med relationerna? Från och med nu har Konstcentrum ingen stödförening längre.

Annons

Föreningen Konstcentrums Vänner läggs ned. Därmed har Konstcentrum i Gävle förlorat alla sina vänner.

Under ett uppmärksammat bråk för några år sedan avgick sex ledamöter i styrelsen. I dag ger vänföreningen upp.

Det handlade då om kritik mot Konstcentrums inriktning på ”smal” och ”elitistisk” konst.

Vännerna menade att de inte fick gehör för sina synpunkter hos Konstcentrum.

”Jag tycker att Konstcentrum ska vara en plats dit även vanliga Gävlebor kan gå. Nu känns det som en klubb för inbördes beundran”, yttrade en av de avgående styrelsemedlemmarna.

De återstående valde att kämpa vidare med en ny styrelse.

Vid senaste medlemsmötet i april beslutades dock att upplösa föreningen som uppenbarligen fört en tynande tillvaro.

Johan Ågren, konstnär och tidigare galleriägare i Gävle, har fungerat som ordförande men den viktiga posten som kassör stod tom och medlemsantalet har minskat. Ågren vill inte kommentera orsaken till nedläggningen men säger att vänföreningar generellt står inför en ny roll.

– Det är svårt att få unga att engagera sig. Nätverkandet sker i sociala medier istället. Föreningsformen är för administrativ och tråkig. De yngre vill ha mer direkt aktion.

Liknande oro för en generationsväxling har dock inte hörts från Gävles övriga vänföreningar.

Gävle Symfoniorkester har en vänförening med cirka 500 medlemmar som arbetar för att stödja sin orkester på olika sätt. Länsmuseet Gävleborg har den anrika stödorganisationen Gävle musei vänner bildad redan 1943. Gävle biblioteks vänner arrangerar minst lika flitigt som förr läsestugor och högläsning.

Men kanske är konsten mer drabbad, av en ständigt pågående diskussion om konstens roll och av skilda sätt att se på konstens utveckling. Många av ”vännerna” är själva konstnärer vilket kan göra att de hamnar i ett ambivalent förhållande till konsthallens val av utställare.

På Gävle Konstcentrums webbsida kan man läsa information om möjligheten att bli medlem i vänföreningen GKCV. Länken som hänvisar vidare till vännernas egen sida ska fortfarande fungera, enligt Johan Ågren, vilket den dock inte gjort de senaste dagarna.

Konstcentrums vänförening skulle kunna återuppstå, under nya former, tror han.

Konstcentrum-chefen Anna Livion-Ingvarsson säger sig hoppas på något liknande:

– Det är tråkigt att vänföreningen inte fick ihop sin styrelse så att de kunde fortsätta. Många vänföreningar runt om i Sverige och även många delar av föreningslivet i har idag svårt att föryngra och få nya medlemmar. Det här ger oss på Konstcentrum en utmaning i att hitta utveckla nya former för delaktighet och engagemang.

Varför är det viktigt att ha en vänförening?

– Vänföreningar är ett sätt att nätverka och diskutera sin verksamhet med folk som är intresserade. Just vår vänförening har bland annat visat filmer och ordnat resor som handlat om konst, som på ett fint sätt kompletterat verksamheten.

Hur har relationen mellan Konstcentrum och vänföreningen fungerat?

– Den senaste tiden har vi utvecklat flera fina programpunkter tillsammans. Vi har till exempel utvecklat ett koncept för en programserie som hette Introduktion till samtidskonsten, och som gav möjlighet till att se den konst som visas på Konstcentrum i ett historiskt sammanhang.

Så nedläggningen har inget att göra med det tidigare bråket om konsthallens inriktning, enligt dig?

– Nej, så har man inte alls uttryckt det när jag varit med på möten med vänföreningen inför nedläggningen. Vi diskuterade just frågor om hur man gör i en tid när föreningslivet inte är lika självklart sätt att visa sitt engagemang.

Mer läsning

Annons