Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstchock i Antikrundan

/
  • Arbetarbladets vinskribent Sune Liljevall kan kalla sig konstkännare också. I SVT:s

Annons

Härom veckan var det en snubbe som visade upp en tavla för experterna i tv-programmet "Antikrundan", när det sändes från Falun.

Falubon hade köpt den – och ytterligare två målningar – vid en resa i Indien 1986. För tillsammans kring 10 000 kronor.

Nu visade sig målningen han hade med vara värd uppåt 100 000 kronor. Oj.

I Gävle fick Arbetarbladets medarbetare Sune Liljevall anledning att säga samma sak.

– Överraskad? Det är bara förnamnet!

Liljevall äger nämligen också en målning av samma indiska konstnär. Fyndad vid samma tillfälle, för 5 000 kronor på ett konstgalleri i New Delhi. Mannen från Falun var en reskamrat.

– Han och jag köpte var sin stor målning av Dasgupta för att vi tyckte dom var så läckra. Att de nu visar sig vara en bra investering och pensionsförsäkring är bara bonus, även om jag inte har någon tanke på att sälja min, säger Sune Liljevall.

Bimal Dasgupta (1917–1995) räknas enligt Antikrundans konstkännare i dag som en av Indiens främsta moderna konstnärer. Hans verk betingar höga priser på konstauktioner.

Dasgupta är känd för sitt surrealistiska och färgstarka måleri i akryl och akvarell. Han anses särskilt ha varit en mästare med vattenfärgerna. Akvarell var inte hans val av teknik men en teknik som kom att utveckla hans artisteri: ”Jag hade inte råd att måla i olja”, berättade Dasgupta i en artikel i India Today några år före sin död.

Mer läsning

Annons