Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att engagera

/
  • STATEMENT. För Peter Törnqvist det ett politiskt statement både att vistas i naturen och att skriva om den.
  • UTDÖD. Ralph Steadmans porträtt av den utdöda glasögonskarven visas på utställningen ”Ghost of gone birds” i London.

Ironiserad miljökamp och utdöda fåglars spöken. När polarisarna smälter och världshaven stiger tar sig naturengagemanget nya uttryck i litteraturen och konsten.

Annons

Ren och skär klimatångest föder ingen konst. Jonathan Franzen vet. Redan i sin andra roman, ”Strong motion” gjorde han ett misslyckat försök att skriva den raka miljöengagerade berättelsen. Med ”Frihet”, 18 år senare, ville han göra något bättre.

– Miljöfrågan är nästan omöjlig att skriva om. Ingen vill höra de dåliga nyheterna igen. En romanförfattare kan inte utbilda sin läsare, och följer man en miljöaktivist hamnar man snart i djup misantropi, så djup att ingen författare har råd med den om han eller hon inte heter Thomas Bernhard, säger Jonathan Franzen.

Medan hans brittiske kollega Ian McEwan lyckas lyfta den dödligt seriösa miljöfrågan genom fars och komedi i sin senaste roman ”Hetta” väljer Franzen ironin. ”Frihet” handlar om det medvetna medelklassparet, de som vill så väl med sina tygblöjor men hamnar så fel.

Den genomsnälle Walter Berglund kanaliserar sin allt intensivare livskris i kampen för en fågel: den blåvita skogssångaren. Walter blir en samtida Don Quijote, anställd av en rik affärsman vars PR-orienterade miljöengagemang aldrig går före hans intressen i kolgruveindustrin.

När Walters liv kapsejsar helt driver fågelkärleken honom att gillra fällor för grannarnas katt.

– Man måste hitta ett sätta att ironisera och framför allt göra miljöengagemanget personligt för karaktären. Walters miljöaktivism ökar i direkt proportion till olyckan i hans äktenskap, och när du väl skapat en förbindelse dem emellan öppnar det upp för fiktionen, säger Jonathan Franzen.

Om fåglar och sammanbrott handlar även Tomas Bannerheds Augustnominerade roman ”Korparna”. Naturen och fågelskådningen blir räddningen för den förpubertale Klas, en tillflykt undan faderns galenskap. Om Bannerhed representerar en mer traditionell syn på naturen som vacker och trösterik frizon gör han det bland annat genom att lyfta fram en ovanlig fågel: rördrommen. Klas nattvak för att upptäcka en rördrom i vassen blir till en kittlande spänningsscen:

– Rördrommen är så mytomspunnen. Den låter verkligen som en ko eller en tjur. Det har gått massor av historier kring den om att det är en gengångare eller ett spöke som man hör. Det är spännande med fåglar man bara kan höra om natten, säger Tomas Bannerhed.

Om helt utdöda fåglar handlar Londonutställningen ”Ghost of gone birds” (2 till 23 november i Rochelle School) vars syfte är att sätta fokus på dem som är hotade i dag. Bland konstnärerna finns författaren Margaret Atwood som stickat, ja stickat, en garfågel.

Hårdast i sin civilisationskritik är Aase Berg och Peter Törnqvist. I sin nya diktsamling ”Liknöjd fauna” skildrar Berg naturen utan att göra den varken högstämd eller ens skön. ”Kräken lever om / men kräken samsas” skriver Aase Berg, eller ”Don’t mess with nature / Then nature won’t mess with you”.

Även Peter Törnqvists roman ”Kioskvridning 140 grader” från i fjol är skriven med lyrisk förtätning. Med naturskildrare som Harry Martinson, Gunnar Brusewitz och Bengt Emil Johnsson i bagaget namnger och språksätter Peter Törnqvist vanligtvis helt osynliga världar.

– Världen är inrättad efter en plundrarblick på naturen, jag känner att det är ett politiskt statement både att vistas i naturen och att skriva om den, säger han.

I Törnqvists berättelse finns själfullheten i skogen och markerna i stället för i kyrkan. Hans osynliga naturväsen, ”gnåmer” med ”å”, fixar vägdammet och daggen, helt enkelt det mesta medan världen är fullt upptagen med annat.

– Naturen besitter en enastående subversiv kraft, där har jag upplevt massor av spejsad skönhet. När jag blev äldre blev den också konstnärsmaterial.

Mer läsning

Annons