Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten ny udd på Pridefestivalen

/
  • QUEERT FOTO PÅ PRIDE.
  • QUEER UPPSTICKARE. Det nystartade konstgalleriet Art:Up i Stockholm är det första med queer-inriktning i landet.
  • LETA KÄRLEK. Lina Scheynius är en av de fotokonstnärer som medverkar i utställningen

"Hetero" är temat på årets Pridefestival. Men konsten på festivalen anpassar sig inte till några heteronormer. Samtidigt som Sveriges första queergalleri invigs ställs den amerikanske fotografen Arthur Tress bilder ut.

Annons

Pride är inte bara parader och party. Med åren har kulturutbudet på festivalen blivit en allt viktigare och vassare ingrediens. I år är det konsten som tagit ett stort kliv framåt. En utställning med den hyllade amerikanske fotografen Arthur Tress verk på Galleri Kontrast i Stockholm sätter tonen för 2009 års Pride.

– Det är skojigt att kunna bidra till att en storfräsare, en internationellt känd konstnär ställer ut under Pride. Pride är mycket glitter och glamour, men det kulturella utbudet är för mig stommen i festivalen, säger Åke Lindberg, som tagit initiativ till utställningen.

Arthur Tress fick sitt stora genombrott under 1970-talet och har uppmärksammats för sin lätt surrealistiska bildvärld, ofta med burleska inslag. I utställningen på Galleri Kontrast ligger fokus på hans bilder av manliga, ofta nakna modeller.

– Han var tidigt ute med att publicera bilder med kopplingar till manlig sexualitet och homosexualitet i första hand. I dag vimlar det av fotografer som tar bilder av vackra män. Men Arthur Tress fotograferar ganska sällan kalenderpojkar. Han har alltid mycket att säga om manlighet och identitet, säger Åke Lindberg.

Tress är dubbelt aktuell just nu, då hans foton också visas i Moderna museets samlingsutställning "Åter till verkligheten".

Men konstutbudet tar inte slut i och med Tress-utställningen. Flitiga Elisabeth Ohlson Wallin visar ett flertal av sina fotosviter i anslutning till Pride, Centrum för Fotografi ställer ut "Looking for love", en samlingsutställning med unga fotokonstnärer och på Karlbergsvägen slår Sveriges första queergalleri upp sina dörrar.

Fotografen och nyblivna galleristen Elinore Lindén Strand är nyfiken på hur Art:Up ska tas emot.

– Det finns väldigt många gayägda gallerier, men inte så många som vågar ta upp queervinkeln, analysera normer på ett kritiskt sätt och ge plats för något annat än heteroperspektivet. Ett queergalleri har saknats länge, det behövs, både i Stockholm och i resten av landet, säger hon.

Fotnot: Stockholm Pride arrangeras 27 juli – 2 augusti.

(TT Spektra)

 

Mer läsning

Annons