Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstjubileum i Åmot

Annons

Håkan Vargas:

Jag kanske borde sluta gå på såna här grejer, tänker jag när jag kliver in på Bunges kapell i Åmot. Som mångårig vikarierande kulturredaktör om somrarna har man ju varit runt i en del lador och båthus och, tja, kapell, och sett en hel del konst av en viss typ. Man börjar lite väl mycket känna igen: dessa stilleben, dessa skrotskulpturer, detta naturfotografi, alla dessa tekniker, alla dessa projekt, dessa nakna kvinnor, dessa glas med vin. Inte för att det förekommer överdrivet mycket nakna kvinnor och vin i Bunges kapell den här gången i och för sig. Men det förekommer.

Annelie Krantz:
"Man får ge bilderna lite uppmärksamhet får att de ska slå sig lösa från mängden."

Kanske är det mest mängden som gör det, man känner sig nästan lite överfallen när man kommer in och 22 konstnärer, med totalt 94 konstverk, delar på utrymmet i ett enda rum. Den här gången är det helt motiverat, för Bunges kapell firar 25 år och har bjudit in en massa konstnärer som ställt ut där under åren. Det är kanske just mängden och mångfalden man vill åt.

Rigmor Ottesen:

Man får ge bilderna lite uppmärksamhet får att de ska slå sig lösa från mängden. Då kan man märka Mats Pettersson, i ett hörn. Han lämnar något skissartat i sina målningar på ett sätt som gör linjerna och färgerna levande. Samma sak händer mittemot, i Ella Nordals bilder av hästar. Kanske på ett lite annat sätt, men det händer något!

Börje Wallgren:

I Håkan Vargas "Månskensnatt" tittar en björn fram ur mörkret på ett fotografi på canvas i ett förtätat ögonblick. Börje Wallgren har hittat en räv som verkar betydligt mer vardaglig än björnen. Den ser nästan påkommen ut.

Men min favorit av de 94 verken är Anna Lindmarks små tuschade troll (hon ställer också ut på Galleri 7 kvadrat i Kollakollas lokaler i Gävle just nu).

De är ju hemskt söta de där alltså.

Anna Lindmark

Konst

Tina Eriksdotter Larsson, Börje Wallgren, Karin Hansson Runesson och många fler

Bunges kapell, Åmot

Pågår till och med 14 augusti

Mer läsning

Annons