Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstra tuppar sig i sommar

/

What! Har jag hamnat bland försenade påskkort? Det är fullt av höns på Konstras gallerivägg. Tuppiga tuppar och påstridiga ankor.

Annons

idigare Gävlebon Petra Fridh målar djuren näpet men ganska uttrycksfullt.

Hon låter fjäderfäna ta plats genom att porträttera dem i påträngande kompakta ytor. De blir sedda från sin egen nivå, inte von oben.

Det är oväntad respekt åt de kacklande varelser som vi annars mest bryr oss om för vad de levererar, nämligen frukostägg.

Petra Fridh visar också något hon kallar microlandskap. Bilderna har ursprungligen tillkommit som små snabba akvareller under resor, men efteråt uppförstorats i annan teknik – utan att de tappat sin omedelbarhet.

Petra Fridh (hette tidigare Bertils) fanns länge bakom scenen hos Folkteatern i Gävle som scenograf, attributör och dekormålare bland annat. Är numera yrkesverksam som barnmorska men har återkommande deltagit i utställningar och har egen ateljé i nya hemstaden Uppsala.

Hennes måleri är årets sommarutställning i konsthantverksbutiken Konstra på Söder i Gävle. Här viks en vägg kontinuerligt åt konstvernissager. Ett liknande minigalleri under namnet 7 kvadrat finns även inklämt hos Södergrannen Kollakolla som startats av ett konstnärs- och konsthantverkskollektiv. Båda vill ge plats åt lokalt skapande.

”Vi är inte konkurrenter utan kompletterar varandra”, betonar Konstra-ägaren Aino Calmeyer.

Utställningen med en vägg Petra Fridh öppnar lördag 13 juni och pågår helger fram till 2 augusti.

Mer läsning

Annons