Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstvisning för hundar

/
  • Bostonterriern Daisy i det offentliga rummet. Nu välkommen som konsthallspublik.   Foto: Kalmar konstmuseum
  • Ur Johanna Karlins utställning
  • Ur Johanna Karlins utställning

Annons

Nu försöker jag vara frisinnad och öppen för det nya. Konstvisning för hundar, vilken kul idé!

Det ska ske på Kalmar konstmuseum nästa söndag. Det är första gången i historien som ett museum arrangerar något dylikt, tror man.

Terrier, tax, valp eller pittbull, välkommen med din ägare! För att se konstnären Johanna Karlins utställning ”Unobstructed lines of vision”.

Den här visningen riktar sig alltså direkt till hundar. 20 000 lär finnas i den omgivande bygden. De fyrbenta besökarna får fri entré.

Men varför detta?

Johanna Karlins utställning vill ge nya perspektiv på våra offentliga rum. De har blivit så bekanta att vi inte längre lägger märke till dem, och inte reagerar över hur deras utformning påverkar våra liv. Konstnären visar vardagliga föremål – en gatubänk, krukväxter, kontorsmöbler – som hon plockat ur deras normala sammanhang på exempelvis statliga institutioner, och placerat i ett annat. Hennes funna objekt sägs”ompositionera vardagen i en ny installation”.

Men det offentliga rummet används ju inte enbart av människor. Även hundar rör sig dagligen i de miljöer vi skapat, då känns det naturligt att öppna upp museet även för dem, skriver Kalmar konstmuseum i ett pressmeddelande.

Hundarna kommer att lägga märke till sådant som mänskliga besökare inte kan förnimma, menar Johanna Karlin. Många av föremålen kommer direkt från miljöer som hundar rör sig i, påpekar hon också. Konstnären ska själv presentera sin utställning och säger sig se fram mot ett givande möte.

Det sker söndag 1 mars, på utställningens sista dag. Den har pågått sedan december.

Om det blir fler visningar för hundar i framtiden beror helt och hållet på om det motiveras av utställningarnas innehåll, förklarar Kalmar konstmuseum.

Man kan tycka att konstvisning för hundar är en sanslöst skön gränsöverskridande performance. Eller ett huvudlöst uttryck för västvärldens eskalerande husdjurskramande. Eller, i bästa fall, en intressant konstnärlig gestaltning av detsamma.

Till och med påven påstods häromdagen ha förkunnat att även hundar har själ och kommer till himlen. Nyheten var visserligen falsk men mottogs av miljoner hussar och mattar med ett påtagligt glädjesus.

Det känns som mycket länge sedan konstnären Marco Evaristti stoppade levande akvariefiskar i hushållsmixers med strömmen på.

Besökarna på hans utställning i danska Kolding år 2000 ställdes inför ett etiskt/moraliskt dilemma. De kunde välja att trycka på knappen och göra guldfiskmos.

Evaristtis utställning väckte en smula ilska och åtal för djurplågeri. I dag hade han sannolikt blivit lynchad. Trots sitt uttalade syfte att kommentera människans tillägnade, totala herravälde över liv och död.

Johanna Karlin kan på sin höjd vänta sig en utskällning.

BJ

Mer läsning

Annons