Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiken kapsejsar

/

Vi som är verksamma på dagstidningarnas kultursidor är så upptagna med att försvara våra egna murar, att jag missat att månadsmagasinet Vi slutat med litteraturkritik.

Annons

Expressens Jens Liljestrand uppmärksammar mig på denna dödsryckning i skymundan. En av de kickade kritikerna, Marie Peterson, har i stället valt att starta en kritikblogg och förklarar att Vi nu menar att litteraturkritik är ett ”onaturligt inslag i en bred månadstidning”.

Författare och böcker kommer de fortsätta gotta sig i. Stora intervjuer, omslagsbilder, gärna kittlande privata frågor.

Böckerna och, framför allt, författarna lever inte lika farligt som kritikerna. De får segla ut på haven med Vi:s författarkryssningar.

Nu har Vi:s kritikavdelning varit alldeles för snuttig och styvmoderligt behandlad för att vara en riktig stor förlust för oss som fortfarande ser kritiken som viktig.

Men den där formuleringen skaver. ”Onaturligt inslag i bred månadstidning”. Kanske är det föresatsen att göra en bred månadstidning som i sig är onaturlig i digitaliseringen.

Utan kritikavdelning kan författarna på kryssningarna lika gärna dra på sig dansbandskostymer. De blir ingenting annat än lätt och färdigtuggad underhållning för kulturmedelklassen.

KE

Mer läsning

Annons