Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogmusik från kristallkronornas tid

Den lättare underhållningsmusiken från början av 1900-talet får nytt liv i Stellan Alnebergs trio. Under lördagen spelar de i Boulognerskogen.

Annons

Stellan Alneberg trio spelar hits från förr.

Den gamla tidens underhållningsmusik är på väg tillbaka, lovar Stellan Alneberg, Charles Wood och Nils-Erik Blommé – pianist, violinist och cellist – i den ordningen. Men just nu är den rätt bortglömd. Noterna är sedan länge utgångna från förlagen, och finns endast att få tag på – om man har tur – på antikvariat. Men den här trion har en historia i genren.

Den bildades redan för 29 år sedan. Då handlade det visserligen om betydligt tyngre grejer, de nämner att de spelade Rachmaninov och Sjostakovitj vid sitt första framträdande 1988. Men redan då hade de jobbat lite med underhållningsmusik, på varsitt håll. Nils-Erik Blommé och Charles Wood här i Gävle, Stellan Alneberg i Köpenhamn. Han studerade musik där och spelade på krogar om kvällarna för extrapengar.

"Konditori Princess i Gävle hade en italiensk pianotrio när de höll sin invigning 1957."

Så när han flyttat upp hit igen föll det sig naturligt att de kom in på den här musiken efter ett tag.

– Det här handlar om lättare klassisk musik: restaurangmusik, stadshotellmusik, säger Stellan Alneberg.

Den är från det tidiga 1900-talet och kallas då och då "kristallkronemusik", vilket ger en bild av de miljöer den spelades i.

Det fanns en efterfrågan på musik som skulle kunna finnas i bakgrunden medan gästerna samtalade med varandra. Nu löser man förstås alla sådana saker med ljudsystem, men det här handlar ju om en annan tid. Och det var inte bara finkrogar som höll sig med orkester.

– Konditori Princess i Gävle hade en italiensk pianotrio när de höll sin invigning 1957, säger Stellan Alneberg.

Charles Wood, violin, Nils-Erik Blommé, cello, och Stellan Alneberg, piano.

Mycket av materialet är potpurrier, 5–10 minuter långa mixar av låtar som var populära på den tiden. Operettstycken och gamla örhängen.

– Det är inte ofta man hör den i dag, men den spelas fortfarande på kryssningsfartyg, berättar Nils-Erik Blommé.

– Den är ingalunda lätt att spela, säger Stellan Alneberg.

– Det låter behagligt, men det är en utmaning. Det handlar om att få den rätta touchen, den rätta traditionen. Musiken ger frihet under ansvar, den måste behandlas på ett speciellt sätt.

Stellan Alneberg trio gör två framträdanden i sommar. 30 juli på Café Solsidan i Boulognerskogen, och 6 Augusti i paviljongen i Esplanaden, Gävle.

Mer läsning

Annons